Nemrég egy bio módszert ismertető cikket olvastam. A cikk tartalma nem is volt olyan érdekes, mint a hozzá fűzött kommentek. Az egyik valahogy így szólt: a biogazdálkodás egy átverés, azok is permeteznek. Egyrészt igaza van, valóban permeteznek. Másrészt nincs igaza, mert nem azzal permeteznek, mint a „hagyományos” gazdák (azért az idézőjel, mert a bio azért előbb volt, mint a hagyományos, csak akkor még nem választás kérdése volt). Mivel lehet tehát permetezni az ökológiai gazdálkodásban?

 

Nem konkrét szereket, készítményeket írnék, azok listáját megtalálhatja mindenki a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. honlapján bárki megtalálhatja. Inkább azt írnám le, milyen alapelveknek kell megfelelnie az engedélyezett növényvédő szereknek.

 

  • Nem lehet felszívódó, azaz nem maradhat utána vegyszermaradvány a termésben.
  • Szelektív legyen, lehetőleg csak arra a kártevőre hasson, amely ellen kifejlesztették. Ne károsítsa a hasznos rovarokat.
  • A környezetet is védje, gyorsan, biológiai úton lebomlónak kell lennie.

 

Az ökológiai gazdálkodásban is a megelőzésen van a hangsúly, csak ott természetes módszerek alkalmazásával (vetésforgó, növénytársítások, a növények erősítése) alkalmazásával tesznek erre kísérletet, nem pedig komoly vegyszerek rutinszerű alkalmazásával. Az állattartásban még ennél is többre van szükség, de erről majd később.

 

Kövess a facebookon is, ott még ennél is több újdonsággal, információval várlak! Kedveld az oldalt, és kipróblhatod a Biokal termékeket (július végén kisorsolunk egy Natur Biokal ajándékcsomagot az új követők között).