Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ökoriadó és szuperkukák

Bevallom őszintén, amikor először hallottam az Alma zenekart, nem igazán tetszett. Két kisgyerekkel azonban nem lehet sokáig elkerülni valamelyik koncertjüket, mivel nagyon aktív bandáról van szó. Amikor először láttam őket élőben, már nem is annyira bántam, hogy a gyerekeim kedvelik őket. Én is kedvelem, élőben szerintem nagyon jók. A gyermekeim az első sorokban ropták, még a kicsi is, pedig az első koncert idején még járni is alig tudott. (Érdemes olyan helyszínen felkeresni a koncertet, ahol van helyük a gyerekeknek táncolni, nagyságrendekkel emeli a hangulatot az ugrabugra gyereksereg látványa).

0 Tovább

Pillangóskert

Tavaly nyáron épp hogy kétéves kisfiam az erdőszélen beszaladt az ott lengedező lepkék közé, és földöntúli boldogsággal az arcán kergette őket, "pepe, pepe" felkiáltással. Persze a kislányom is hamarosan csatlakozott hozzá. Végül félórás szaladgálást és jókedvet köszönhettünk e kecses lényeknek. A lepkék, pillangók nem csak a gyerekek figyelmét ragadják meg, mindenki szívesen csodálja őket (na jó, talán a káposztára épp petét rakó lepke kivétel egy kicsit). Engem valahogy megnyugtat a látványuk. Az is jóleső érzéssel töltheti el a pillangóbarát kert tulajdonosait, hogy így hozzájárulhatnak az olyan fajták megóvásához, amelyek élőhelye beszűkült, eltűnt vagy élhetetlenné vált. De mit kell tennünk, hogy meglátogassanak minket?

4 Tovább

Az öregek védelmében

Volt egyszer egy kert. Vadregényes volt, meghódította a borostyán, közötte virágok nőttek: a madarak és a szél ültette őket. Öreg, dús lombú fák álltak benne, még gyümölcsöt is hoztak. A körte és a meggy az öreg fákról is rendkívül finom volt. A kertet gazdája, egy idős néni szeretettel gondozta. Pofozgatta a természet munkáját, amit szépnek talált, meghagyta, amit gaznak ítélt, kiszedte. A gaz fogalmába az ő megítélése szerint jóval kevesebb növény tartozott, mint ahogy azt általában gondolják.

2 Tovább

Tényleg környezetbarát?

Környezetbarát címkével manapság jól el lehet adni a termékeket. Szerencsére az emberek egyre inkább próbálnak figyelni a környezetükre, így sokan előnyben részesítik a zöld(ebb) termékeket. Ezt azonban a gyártók is jól tudják. Ha biokertet szeretnénk, érdemes azonban kicsit szigorúbbnak lenni az átlagnál: saját kertünkben nem életbevágó a termés maximalizálása és a gazdaságos előállítás. Nézzük, hol kell résen lenni:

2 Tovább

Drága lehet a sózás

Akár 100 ezres bírságot sózhatnak a sózók nyakába - Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár nyilatkozata szerint. Álláspontja szerint mindenhol tilos a sózás, aki nem környezetbarát síkosságmentesítő anyagot használ, büntethetik. A síkosságmentesítő anyagok használatát a 346/2008-as kormányrendelet idén hatályba lépett pontja írja elő.

3 Tovább

'Reuse' - használd újra!

A környezetvédelem egyik jelszava a 3R, azaz 'reduce' (csökkentsd - a szemét mennyiségét), 'reuse' (használd újra, amit lehet) és 'recycle' (hasznosítsd újra a hulladékot). A kert remek lehetőség arra, hogy helyet találjunk a régi, kidobásra ítélt tárgyainknak. Még egy modern kert is rengeteg lehetőséget kínál, egy rusztikus egyenesen a fellegvára lehet az ilyen tárgyaknak. Nézzünk hát körül a sufniban (vagy ahol a lomokat tartjuk), és tervezgessük, mivel fogjuk gazdagítani a kertünket tavasszal.

4 Tovább

Hogyan bánjunk (el) a hóval?

Jön a hó! Egy jó ideig utáltam a havat és nem értettem, miért kell annak a városokra is esnie. A helyzet kb 4 éve változott, mióta kislányom hóélvező korba lépett. A gyerekek szemén át nézve megint csodálatosnak látom a hóesést, velük örülök a hótakaró láttán.

Senki sem tudja, idén mennyi hó fog esni, de ha csak feleannyi, mint tavaly, akkor sem árt felkészülten várni. Mit kezdhetünk a hóval? Először is használjuk fel! Játsszunk, építsünk, alkossunk! Íme néhány ötlet, kinek-kinek türelme, precizitása, fantáziája szerint:

1 Tovább

Magyarország éretlen?

Épp tegnap hallottam (nem először), hogy Magyarország még nem elég érett a felelős, környezettudatos gondolkodásra. Elgondolkodtam rajta. Valóban így lenne? Ha az érettség azt jelenti, hogy minden egyes ember érett, akkor talán valóban nem. De szerintem nem azt jelenti.

3 Tovább

Lehet még zöldebb?

Hát persze! Aki biokertet próbál létrehozni, már eleve dicséretesen zöldnek minősül, de mint mindent, ezt is lehet fokozni. Íme, néhány ötlet, amivel a szigorúan vett bio zöldség- és növénytermesztésen túl is tehetünk még egy kicsit a környezetünkért és magunkért:

1 Tovább

biokiskert

blogavatar

Az egészséges, természetes, kártevők és növényvédőszerek nélküli bio konyhakertről, egyéb kertrészekről és arról, ami ezekről még eszembe jut. Kezdőknek, haladóknak, mindenkinek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek