Ilyen melegben talán legjobb egy dús lombú fa árnyékában üldögélni és iszogatni egy jeges italt. Nincs az a dizájn-napernyő, amely felül tudná múlni az élményt (főleg, hogy a fa a kipárolgásával is hűsít, a napernyő pedig nem). Nálam még a növénnyel befuttatott pergola, lugas kelhet ezzel versenyre, de mindenképpen élő és zöld legyen. De minek az árnyékában a legjobb üldögélni? Vagyis kérdezzük inkább úgy: mire figyeljünk az árnyat adó növény kiválasztásánál?

 

  1. Mi lesz alatta? A túl sűrű, mély árnyékot adó fák alatt nehéz szép füvet vagy egyéb növényeket tartani. Ha szép fűre vágyunk, válasszunk szellősebb, inkább szórt árnyékot biztosító fajtát, pl. nyírfát. Terasz árnyékolásához ideálisabb egy nagylevelű, sűrű lombú fa (pl. dió).
     
  2. Mi van a fán? Milyen kellemetlen lehet a levesünkbe loccsanó dió vagy gesztenye… Próbáljuk úgy elhelyezni az árnyékot adó fát, hogy a termés nem az üldögélő helyünkre essen, esetleg legyen egy vész-asztalunk termés- és lombhullás idejére.
     
  3. Télen is árnyékoljon? Ne válasszunk örökzöld fát ablak elé. Nyáron jól jön az árnyék, de télen megfoszt minket attól a kevés fénytől is, ami bekúszna az ablakon.
     
  4. A méret is fontos! A legjobb árnyékot a nagy fák adják, ez világos. Azoknak viszont többnyire a gyökerük is nagy. Gondoljunk erre is ültetésnél, ne ültessünk agresszív gyökérzetű fát a csatorna köré vagy közvetlenül a ház mellé.
     
  5. Allergiás valaki a családból? Akkor légy óvatos: a mogyoró például keresztallergiát okozhat parlagfű-allergia esetén. A nyárfa sem az igazi, a fehér szöszök nagyon irritálóak tudnak lenni: először az orrunkban, aztán takarításnál.
     
  6. Terjed? Ha akácfát ültetünk számítsunk rá, hogy mindenfelé akácsarjak fognak kibújni a földből. Ezek kiirthatatlanok, nálunk már híre-hamva sincs az eredeti akácoknak, de a sarjak még mindig próbálják meghódítani a kertet.
     
  7. Kártevők: barátnőmék kertjében nyár elején sír a fűzfa. A könny pedig nem más, mint a tajtékos kabóca lárvájának a habja (jobb volt, amíg azt hittük, sír). A levéltetvek, pajzstetvek által kiválasztott mézharmat hullása sem kellemes, igen hamar úrrá lesz egy kényelmetlen, „ragacsos vagyok” érzés az emberek, ha tetvek által sűrűn lakott fa alatt ül.
     

Előkészületben: faajánló az őszi ültetési szezonra. Te mi alatt üldögélsz szívesen?