Hát igen, nem lett tökéletes a komposztunk. És akkor még finoman fogalmaztam. Pedig átforgattuk, villáztuk, pakoltuk, de valahogy nem az igazi még. Szerintem két hibát követtünk el: féltünk, hogy rothadni kezd, ezért túl kevés nedves hozzávalót használtunk és nem aprítottuk elég kicsire a száraz hozzávalókat.  Pedig már lassan teregetném a veteményre és ősszel is jólesne egy adag. Ráadásul egyre fogy a hely is, jó lenne, ha felszabadulna a kettesszámú komposztáló (ebbe villáztuk a félkész anyagot). De már van tervem.

 

Először megkérem a fűnyírásban jeleskedő férjem, hogy kivételesen tartsuk meg az összes lenyírt füvet (rengeteg képződik hetente, pedig nem is olyan nagy a füves felület). Ezt szépen hozzáadagoljuk a komposzthoz, miközben egy jókora vasvillával böködjük-lazítjuk a már érő kupacot. Aztán ráborítjuk a gyorsítót, és várjuk, hogy a mikroorganizmusok komposzttá zabálják a hozzávalókat.

 

Ha más a gond, esetleg bűzölög a halom, akkor az ellenkező előjelű hibát követted el: túl sok a nedves hozzávaló (talán pont a fűnyesedék). Ilyenkor célszerű nedves papírt keverni hozzá és hosszú botokat szúrni bele, hogy átjárja a levegő. És persze ha gyors eredmény akarsz, ide is jöhet a gyorsító.

 

A komposztálás rejtelmeiről bővebben:

Komposzt - csak lazán

Komposzt újra: mi van, ha mégsem sikerül?

 

Kövess a facebookon is, ott még ennél is több újdonsággal, információval várlak! Kedveld az oldalt, és kipróblhatod a Biokal termékeket (július végén kisorsolunk egy Natur Biokal ajándékcsomagot az új követők között).