Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha esik, támad

Mostanában kicsit sok volt az eső… Minden kártevőnek megvan
a maga kedvenc időjárása. Más kórságokra kell számítanunk száraz, hűvös, esős vagy meleg időszakokban. Nézzük először, mire készüljünk, ha ennyit esik és párás a levegő!

0 Tovább

A szerelem almája

Esetleg aranyalma (mindkét néven nevezték, utóbbin még ma is hívják az pl. az olaszok). A kedvenc zöldségem, ami gyümölcs (vagy fordítva?) Ha valamiért érdemes kertészkedni, biztosan ez az. Egyszerűen odavagyok a paradicsomért. Idén többfélét is ültettem, kíváncsi vagyok az eredményre. A vicces az, hogy a tavaly lehullott paradicsomok magjából kikelt "vadon nőtt" példányok simán túlnőtték a féltve nevelgetett palántáimat és már virágzanak, sőt, termés is van rajtuk (még zöld). Azt hiszem, palántanevelésben még fejlődnöm kell.

0 Tovább

Egy jó salátát?

A saláta egészséges és finom, ezt minden diétázó és egészséges étkezést preferáló tudja. Most szezonja is van, meg is kívánjuk a melegben. Azt vajon tudjuk-e, hogy a saláta tartalmazza a legtöbb növényvédőszer-maradványt? Erre akkor döbbentem rá, amikor kislányom könyörgésére degukat (chilei mókus) hoztunk a házhoz. A degu használati utasítása szerint nem szabad salátát ennie, mert a salátán/salátában lévő mérgező anyagok meg is ölhetik. Elgondolkodtam: akkor nekünk sem lehet az túl jó…

0 Tovább

Takard le!

A legtöbb kert nagyon is természetellenes, főleg a veteményesek. Legalábbis a hagyományosak. Hogy miért? A természetben egy dolgot sohasem lehet látni: a földet. Ha mégis látjuk, olyan helyen járunk, ahol nem terem meg semmi. Ahol kicsit is termékeny a talaj, azt meghódítják a növények: vagy az aljnövényzet tör elő, vagy a fák lombja dominál. Mármint az avar. A termőtalaj nagyon szégyenlős. Ha lecsupaszítjuk, igyekszik rögtön eltakarni magát.

0 Tovább

Éretlen termés?

Bizony, néha az a finom! Már alig várom, hogy legyen és szedhessük. Virágzik a cukkini. Látványnak sem utolsó, nagyon szépek a növények. Egyelőre még csak fiúvirággal találkoztam, amin nincs termés, de remélem, a lányok is kinyílnak lassan. Szemezek a virágával is: a ricottával töltött, tempuraszerűen kisütött virágokat megkóstolnám. Még sosem ettem ilyet. Venni nem nagyon lehet virágot, tavaly meg valahogy nem jutott eszembe, pedig volt bőven. Most viszont rácuppantak a tetvek - naná, hogy szorgalmas hangyáink segédletével. A növény nem sínyli meg igazán, így is kicsattanó egészségnek örvend, de a virágokat nem teszi vonzóvá a rátapadt rovarhad. Sebaj, rajta vagyok a megoldáson, lesz még ebből virágevés!

1 Tovább

Ökoriadó és szuperkukák

Bevallom őszintén, amikor először hallottam az Alma zenekart, nem igazán tetszett. Két kisgyerekkel azonban nem lehet sokáig elkerülni valamelyik koncertjüket, mivel nagyon aktív bandáról van szó. Amikor először láttam őket élőben, már nem is annyira bántam, hogy a gyerekeim kedvelik őket. Én is kedvelem, élőben szerintem nagyon jók. A gyermekeim az első sorokban ropták, még a kicsi is, pedig az első koncert idején még járni is alig tudott. (Érdemes olyan helyszínen felkeresni a koncertet, ahol van helyük a gyerekeknek táncolni, nagyságrendekkel emeli a hangulatot az ugrabugra gyereksereg látványa).

0 Tovább

Csigabiga, ne gyere ki!

A tegnapi eső elképesztő mennyiségű csigát csalt elő a rejtekhelyéről. Lépten-nyomon beleütköztük egy-egy megtermettebb, dolgára rohanó példányba. Néhányan megtalálták az anyák napi virágomat, a képen látható, mi maradt belőle (azokon a szárakon szép levelek voltak). A többiek is szépen ellakmároztak a növényeimen, némelyiknek csupa lyuk a levele. Tavaly elgondolkodtunk azon, hogy magunk válunk ragadozóvá, és megpróbáljuk elkészíteni a nagyobb példányokat, de végül letettünk róla. Mire összegyűjtöttük őket, elment a csigaevő kedvünk.

0 Tovább

12 dolog, amit a szúnyogokról tudni érdemes

Itt a nyár, kezdődik a harc! A szúnyogokat nem sok ember szereti, mindent megteszünk, hogy kivédjük a támadásukat. Próbáljuk mérsékelni a számukat és elriasztani őket a közelünkből. Mielőtt a riogatásra rátérnénk, ismerjük meg az ellenséget! Nézzük, mit is lehet tudni a kis zavaró, zümmögő vámpírokról:

0 Tovább

Terméktapasztalat – Natur Biokál 01

A kedvenc termékem a Biokál 01 (és a tápkocka is, na meg a vetőmagok persze, de ez!). Egy jó darab gyepet sikerült megmenteni a segítségével, ami nagyon nagy szó. Korábban már írtam, hogy a téli hótakaró alatt, megtámadta a hópenész. Főleg azon a részen, ahová a járdáról ellapátolt hó került. Tavasszal olyan rettenetesen nézett ki, hogy az hittük, vége. Lehet újra telepíteni. Ami nagyon kellemetlen, mert pont az a rész döglődött, amit elég sokat használunk: ott egy újratelepítés nagyon macerás lett volna. A gyógymód a következő volt: szellőztetés, Biokal 05 (a turbózott komposztbomba) kiszórása a fű közé, és permetezés Biokal 01 nevű szerrel. Eleinte hetente permeteztük, aztán kéthetente, most már csak ha eszünkbe jut. Mostanában eszünkbe fog, mert a járda melletti rész szeret kiszáradni, kicsit turbózni kell rajta.

0 Tovább

A bizalom köre

Élelmiszert vásárolni alapvetően bizalmi kérdés. Bízunk abban, hogy a választott áru jó, finom, egészségre ártalmatlan, méginkább hasznos lesz. Megpróbáljuk bebiztosítani magunkat: megnézzük, kitől, melyik gyártótól vásárolunk. A zöldségek esetén ragaszkodunk a jól beválthoz, esetleg biozöldséget választunk. Aztán néha kétségbeesünk: kiderül, hogy az ételek ezzel-azzal szennyezettek, és semmit sem tehetünk, hogy ezt előre kiszűrjük. Most a németek jártak rosszul. Még nem tisztázott, ki hibázott, de a kiszolgáltatottság egyértelmű: sérül a bizalom.

0 Tovább

biokiskert

blogavatar

Az egészséges, természetes, kártevők és növényvédőszerek nélküli bio konyhakertről, egyéb kertrészekről és arról, ami ezekről még eszembe jut. Kezdőknek, haladóknak, mindenkinek.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek