A telkünkön számos öreg fa van. Mivel az utóbbi húsz évben nem lakott itt senki, a fákat sem gondozták. A cseresznyefa sajnos el is pusztult, de a többi sincs túl jó állapotban. Nem estünk azért nekik a láncfűrésszel (na jó, a ház helyén állókat azért muszáj volt kivágni). Megkíméltünk egy kajszibarackfát is, annak ellenére, hogy nem tűnt túl fittnek szegény. Az elmúlt években nem is nagyon volt rajta termés, ezt úgy tűnik, idén igyekszik bepótolni. Most roskadozik a rengeteg gyümölcs súlya alatt.

 

Meg is értek az első példányok, de látszik, hogy gond van. A mag foltos, a barack bőre sem hibátlan. A betegség neve kajszihimlő (Plum pox virus). Ez a kajszibarack leggyakoribb betegsége. A leveleken az erek mentén foltok alakulnak ki, a termésen világos színű körök vannak, ez később bebarnul, esetleg belesüpped a gyümöcshúsba, gyengébb lesz a barack minősége. A gyümölcs nedvességtartalma csökken, száraz lesz, nem az a lédús-tocsogós, amit várna az ember. Terjedése elsősorban a fertőzött szaporítóanyaggal történik: nézzük meg jól, nehogy már beteg facsemetét vásároljunk! Terjeszti még a metszőolló (ugye, a fertőtlenítés), a vírusgazda gyomnövények és a pollen is.

 

Mivel meggyógyítani nem lehet szegényt, ki kell vágni, méghozzá hamarosan, hogy ne fertőzzön. Talán még nem terjedt át a közelben álló őszibarackra a vírus (szilvára is veszélyes, sőt, alapvetően szilvabetegség). Sajnos a kivágott fa helyére nem lehet ismét csonthéjast telepíteni, így a barack egy ideig hiánycikk lesz nálunk.

 

Hogy megelőzzük a bajt, érdemes betartani az alábbiakat:

  • csak ellenőrzött, növényútlevéllel ellátott oltványt vásároljunk (a házi csemete valószínűleg fertőzött)
  • fertőtlenítsük a metszőollót
  • a levéltetvek is terjeszthetik (őszibarack és szilva esetén), érdemes védekezni ellenük
  • a fertőzött fákat gyökerestől szedjük ki és égessük el (de csak ősszel, mert most nem szabad)

 

A fertőzött gyümölcs egyébként ehető, semmi bajunk nem lesz tőle. Csak nem olyan finom (kicsit kemény, kicsit savanyú).