Örömmel olvastam, hogy egyre többen kertészkedünk. A Napi Gazdaság szerint egyre nagyobb divat a konyhakert, sőt, nem is kell kert, a teraszon is megtermeljük a betevő zöldség-gyümölcs egy részét. Végre egy normális divat! Van, ahol arról számolnak be, hogy egyre kevesebb az eladó hétvégi telek, mert ismét termelnek rajtuk. A piacokon és a kertészetekben jóval több palánta fogy, a kis kiszerelésű vetőmagok és dughagymák forgalma is jócskán megnőtt. Üröm az örömben, hogy a növényvédőszerek forgalma is megduplázódott - remélem, ez azért változni fog, és egyre inkább az ökológiai gazdálkodásban is használható szereket keresik majd.
Celebek a biokertben
Az, hogy egy híres séf, mint Jamie Oliver biokertészkedésre adja a fejét, mindenképpen figyelemre méltó, de nem olyan szokatlan. A konyha legnagyobbjai a jó alapanyagokat keresik, és ezt sokszor a biozöldségekben találják meg. Nem is beszélve a húsról: egy békésen kapirgáló csirke húsa nem hasonlítható a "csirkegyárak" termékeihez. A más szakmabéli hírességek között eddig is divat volt a gasztronómia, számos híres színész és rendező lett pl. étteremtulajdonos. Szerencsére mostanság a biokertészkedést is menő felvállalni a családi birtokon.
Drága lehet a sózás
Akár 100 ezres bírságot sózhatnak a sózók nyakába - Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár nyilatkozata szerint. Álláspontja szerint mindenhol tilos a sózás, aki nem környezetbarát síkosságmentesítő anyagot használ, büntethetik. A síkosságmentesítő anyagok használatát a 346/2008-as kormányrendelet idén hatályba lépett pontja írja elő.
Utolsó kommentek