Copyright: Plasticoop

Újabb magyar találmányról írnék, sajnos, ennek kifejlesztője már feladta a küzdelmet és nem foglalkozik többé gyártással. Egy különleges cserépről van szó, amelynek az alapelve egyszerű, de a hatása nagyszerű. Ez pedig a gyökérfordító cserép, azaz inkább edény, merthogy műanyagból készült. Elkészíteni nem bonyolult, nem is drága, mégsem terjedt még el.

 

 

A megoldandó probléma az volt, hogy a növények egy idő után kinőtték a cserepüket és át kellett őket ültetni. Egyre nagyobb edény és egyre több föld kellett hozzájuk. Ekkor a termék feltalálója, Pavláth Jenő, megnézte tüzetesebben a gyökereket. Arra jutott, hogy a növények oldalirányba futó gyökerei egyszer csak elérik az edény falát, és ott elfordulnak. Nem térnek vissza a földlabdába, hanem a fal mentén kúsznak tovább. A fal mellett viszont nem tudnak elég tápanyagot felvenni. A növény ezt érzékelve belehúz a gyökérnövesztésbe, ami gyakorlatilag a 22-es csapdája számára: a gyökerek növekedéséhez is tápanyag kell, amit nem kap meg a fal mentén, így még több gyökeret növeszt.

 

A gyökérfordító edény alapelve igen egyszerű: a falán bugyrok vannak. Amikor a gyökér beleütközik és követni kezdi, igen hamar ismét a földlabdában találja magát. Innen zavartalanul fel tudja venni a szükséges tápanyagot és nem növeszt túlzott gyökérzetet. A növények így kisebb cserépben is egészségesen növekednek. Hogy ez miért jó? A növény egészségesebb, kevesebb tápanyag-utánpótlással is beéri. Kertészetekben fontos szempont lehet, hogy kevesebb átültetéssel és kevesebb virágfölddel kéne számolni az ilyen cserepek használatával.

 

Copyright: Plasticoop    

 

Szerintem remek az ötlet, kár, hogy az edény kifejlesztője már lemondott róla. Kevés olyan helyzet van, amikor a jobb megoldás nem drágább, nem kéne veszni hagyni.