Különböző gyártók-forgalmazók, mlm láncok időről időre felfedeznek egy csodás növényt. Vehetünk nonit Polinéziából, gojit Kínából, homoktövist Tibetből, barackmagot Peruból. A csodás bogyók, magok, gombák és levelek sora korántsem teljes, hiszen minden népnek, országnak vannak gyógyhatású szerei, amelyet ősidők óta alkalmaznak megelőzésre és gyógyításra. Ezek a készítmények aztán mindenre jók, aki ezeket eszi-issza, örökké él és azután egészségesen hal meg. A leírások hallatán bizsereg az ember ujja a „megrendelés” gomb felé, mert mégsem hagyhatjuk az egészségünket ebek harmincadjára. Valóban ilyen jók ezek?

 

Tulajdonképpen igen, használnak a készítmények. Ismeretes a növények, gyümölcsök gyógyhatása, vitamin- és egyéb hasznos anyag tartalma. Ha ezek a szervezetünkben vannak, általánosan erősebbek, ellenállóbbak leszünk. Egyes gyümölcsök, bogyók, növények töményebben tartalmazzák a hasznos anyagokat, ezeket használják a különböző népek (ki-ki a lakóhelye szerint honosat) ősidők óta. Persze a távoli mindig jobbnak tűnik, meg aztán nem is tudjuk megkérdezni a tibetieket, hogy most ők tényleg örökké élnek-e. Azt meg pláne nem tudjuk, hogy lennének, ha „csak sima” csipkebogyójuk lenne.

 

Nálunk a csipkebogyó az egyik leghatásosabb gyógynövény. Igen magas C-vitamin tartalmának köszönhetően növeli a szervezet ellenálló képességét, ezért kiváló meghűléses megbetegedések ellen. Magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában. Serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató is. Bármit készíthetünk belőle: teát, lekvárt, mártást, levest, pálinkát. Feldolgozni elég macerás, meg kell szabadulni a belsejében növő szőröktől.

 

Hazánkban is őshonos a homoktövis (a belőle készült ital egyébként nagyon finom), a legtöbb oldalon mégis tibeti csodaszerként említik. A goji tulajdonképpen vadon nő nálunk, ördögcérna vagy kínai farkasbogyó néven ismert. Eddig azonban mérgező gyomnövénynek tartották, holott pl. USA-ban elképesztő tömegek fogyasztják – az örök fiatalság titkát vélik felfedezni benne (erről egy érdekes cikk itt).

 

Mégis azt vesszük, ami messziről jött csoda. Ha beteg az ember, meg is értem: ilyenkor mindent kipróbálunk, csak segítsen vagy legalább reményt adjon. De azért érdemes elgondolkodni: tényleg jobb a más csodabogyója?