Ha az ember neves sztárszakácsok könyveit bújja, sok olyan alapanyagra bukkan, ami nem pihen minden kamrapolcon. Eddig írtam a cukorborsóról, az édesköményről, a lóbabról és a valamivel gyakoribb lucullus paradicsomról, következzen most a salotta, azaz a mogyoróhagyma. A savanyúságos polcról ismert gyöngyhagyma is pici ugyan, de nem ugyanez a fajta. A salotta Ázsiából származik, ott is szívesen használják. Európában a francia szakácsok kedvence - nem véletlen, hogy a francia konyha iránt rajongó Gordon Ramsey is ezt teszi minden receptjébe.
2011. február 23. 08:40
Ültess mogyorót!
Amikor megtaláltuk a telkünket, örömmel láttam, hogy egy hatalmas mogyoróbokor is található rajta. Tényleg hatalmas, van vagy 6 méter magas. Eszembe jutott dédapám, aki puszta kézzel törte nekünk a kertjükben termett mogyorót. Ámultunk erején és próbáltuk utánozni, persze esélyünk nem volt. A kertünkben álló mogyorónak nagyon finom a termése is, a gyerekek szívesen gyűjtögetik és eszegetik.
Utolsó kommentek