Biodinamikus gazdálkodás? Az meg mi? Egyvalami biztos: nem olyasmi, amit otthon, egy kiskertben meg lehet valósítani. Inkább csak érdekességképpen említem, ha esetleg ilyen gazdálkodásból származó termékkel találkozunk, tudjuk hova tenni.

 

Újdonságnak tűnhet, de valójában igen régi kezdeményezésről van szó. Dr. Rudolf Steiner a téma szellemi szülőatyja, az ő 1924-ben tartott előadássorozata indította el a mozgalmat (1927-ben). A világháború (és Hitler) hatására megtorpant kissé a fejlődés, utána viszont újra fejlődésnek indult a mozgalom. De miről is van itt szó?

 

A biodinamikus gazdálkodást talán a biogazdálkodás spirituális változataként lehet leírni legjobban. Fő célja, hogy a gazdaság egy kerek, egész, önmagában teljes egység legyen állatokkal, növényekkel, emberekkel és a természettel összhangban. Állattenyésztés nélkül nem működik a dolog, az állati eredetű trágya (komposztálva) fontos része a gazdaságnak. Optimális esetben az állat etetésére szánt takarmányt is a gazdaság termeli meg. A gazda a növénytermesztés és az állattenyésztés munkáiban a kozmikus folyamatokat, ritmusokat (holdfázis) is figyelembe veszi. A vegyszerek, mérgek mellőzése annyira alap, hogy nem is részletezném.

 

Fontos (sőt, elengedhetetlen) része az ilyen gazdálkodásnak a Biodinamikus Preparátumok alkalmazása. A preparátumokat a mezőgazdasági üzemben állítják elő növényi részekből (gyógynövényekből), tehéntrágyából vagy kvarclisztből. A nevezett anyagokat állati szervekbe burkolva legalább fél évre elássák a földbe, majd kicsi, homeopatikus adagokban alkalmazzák a növények és az állatok egészségének megőrzésére. A preparátumok alapanyagainak lehetőség szerint a saját gazdaságból kell származnia.

 

Nagyon szigorú szabályokat kell betartani, ha valaki hivatalosan is biodinamikus gazdálkodóvá akar válni. Nemzetközi szervezet is alakult a minősítésre, ez a Demeter International. Védjegyük is van: a Demeter védjegy jelzi, hogy az irányelveket maximálisan betartó gazda kezei közül került elénk az adott termék.