Élelmiszert vásárolni alapvetően bizalmi kérdés. Bízunk abban, hogy a választott áru jó, finom, egészségre ártalmatlan, méginkább hasznos lesz. Megpróbáljuk bebiztosítani magunkat: megnézzük, kitől, melyik gyártótól vásárolunk. A zöldségek esetén ragaszkodunk a jól beválthoz, esetleg biozöldséget választunk. Aztán néha kétségbeesünk: kiderül, hogy az ételek ezzel-azzal szennyezettek, és semmit sem tehetünk, hogy ezt előre kiszűrjük. Most a németek jártak rosszul. Még nem tisztázott, ki hibázott, de a kiszolgáltatottság egyértelmű: sérül a bizalom.

 

Hosszú a lánc, amíg az uborka az asztalunkra kerül. Hiába ismerem a zöldségest, hiszem, hogy ő becsületes: ha valaki a láncban hibázik (azt már nem is merem gondolni, hogy a gyors haszon érdekében figyelmen kívül hagy néhány előírást, esetleg nem túl emberbarát szereket alkalmaz), kész a baj.

 

Németországban valószínűleg spanyol uborka, ráadásul feltehetően biouborka okozta a súlyos bélbakrtérium-fertőzést (EHEC). Ha így van, ez külön szomorú, hiszen aki a biozöldségért hajlandó többet fizetni, az valahol a biztonságáért fizet. Ráadásul ez az eset remek támadási felület azok számára, akik nem érdekeltek az organikus gazdálkodás térhódításában, vagy egyszerűen csak nem hisznek benne. Így a becsületes gazdák járnak rosszul néhány, dolgát rosszul végző kollégájuk miatt. Még nem bizonyosodott be, hogy a helytelen trágyázás okozta a gondot, de ez tűnik a szakértők szerint a legvalószínűbb megoldásnak.

 

Mi lehet a megoldás? Próbáljunk helyi árut beszerezni, aminek ismerjük az eredetét. Ha közvetlenül a termelőtől tudunk vásárolni, az külön öröm: így csak egy láncszemben kell megbíznunk, akit ráadásul ismerünk. Ha bio-zöldséget vásárolunk, figyeljünk a tanúsító szervezet jelölésére! Hallottam olyan bioboltosról, aki ugyanazt árulja, mint a környék többi (nem bio) zöldségese, csak jóval magasabb áron. Még ki sem kell írnia, hogy bio: az ember azt feltételezi, ha már bioboltban jár és drága cuccot lát. A legbiztosabb, ha megtermeljük magunk, legalábbis a kényesebb növényeket. Ha egyikre sincs mód, akkor bízzunk abban, hogy a jövőben még jobban ki tudják szűrni a fertőzött, veszélyes árukat, és nem okoznak bajt.