„Anya! Nézzünk cinkét! Felveszel?” – mostanában ezt hallom nap mint nap kétéves kisfiam szájából. Végigmegyünk a ház összes ablakán és minden égtáj felé ellenőrizzük a cinkeállományt. Szerencsére ritkán kell csalódnia, mindig találunk hol több, hol kevesebb madárkát a kertben. Egyelőre ritkán járnak a madáretetőbe, még futja az ostorfák terméséből. Ha ez elfogy, bizonyára ráfanyalodnak az általunk kitett magokra is.

 

2011-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a széncinegét választotta az év madarának. De miért pont őket, ha egyszer olyan sokan vannak? Mi bennük a különleges? Pont attól különlegesek, hogy ők még sokan vannak. Ennek egyik oka a széncinegék rendkívüli alkalmazkodó képessége, másik oka, hogy az emberek segítenek nekik. Etetik, itatják őket a városokban is, odúkat helyeznek ki, ahol fészkelhetnek a természetes fészkelőhelyük eltűnése után is. Ők jelentik a megerősítést: igen, érdemes tenni a fajok védelméért, mert komoly sikereket lehet elérni.

 

Csodálkozzunk hát rá az etetőbe érkező széncinegére: gyönyörű, színes madárka, kedves, vidám hanggal. Télen madáretetővel segíthetünk nekik, töltsük fel magokkal, esetleg akasszunk ki egy cinkegolyót (faggyúval kevert magokból készített golyó). Helyezhetünk ki itatót is, ezt azonban folyamatosan karban kell tartani: cserélni a vizet, télen eltávolítani róla a jeget. A cinkék a B vagy D típusú madárodúban fészkelnek szívesen (a képen a B látható). Mivel évente kétszer is költenek, a költési időszakok végeztével ki kell takarítani az odúkat (kb. május és július végén). Fontos, hogy a földön talált röpképtelen fiókákat ne mentsük meg: nem estek ki, direkt hagyják el ilyenkor a fészket és a szüleik gondoskodnak rólul. A nyálát csorgató macskát azért elzavarhatjuk a közelükből.

 

Aki többet szeretne tudni a madarak védelméről, szeretne madárbarát kertet, mindenképpen látogasson el az MME honlapjára, rengeteg hasznos információra lelhet ott. Akinek kedve van hozzá, csatlakozhat a madárbarát programok egyikéhez (magánszemélyek, iskolák, óvodák, sőt, munkahelyek és panelban lakók részére is hirdetnek programot).