nézzük meg, hogy izzik a galagonya! A "Le a tujákkal a sövényben!" c. sorozatom következő írása egy újabb őshonos és igen hasznos növényt ajánl, a galagonyát. Szép is, hasznos is: tavasszal a virágában gyönyörködhetünk, később a madarakban, amelyek a bogyóin lakmároznak, ősszel pedig a színeződő levelekben.

 

A galagonyának sok fajtája létezik (legfontosabb fajai az egybibés és a kétbibés galagonya), egész Európában elterjedt. Régóta közkedvelt sövénynövény, de modern kertekben ritkán látni. Nevelhető bokorrá, fává és igazi, áthatolhatatlan sövénnyé. Gyógynövény, leveles-virágos hajtásvégét használják szíverősítő és nyugtató hatása miatt (alkalmazása előtt mindenképpen kérjük ki orvos véleményét.) Bogyóiból lekvárt is készíthetünk.

 

Általában nagyon tüskés, ezért kisgyerekeseknek csak óvatosan ajánlott, nehezen megközelíthető helyen. Léteznek tüskétlen verziók is, nagyobb kertészetekben érdemes megnézni. Rendkívül könnyen szaporítható, szívós növény, nem igényel sok gondoskodást. Ha madárbarát kertet szeretnénk, mindenképpen ültessünk! A termését is imádják, de a védett sövény belseje kitűnő búvó-és fészkelő hely. Nem szabad sokat metszeni, mert akkor nem fog virágozni: ezt pedig kár lenne kihagyni.

 

Nekünk még nincs, de már kinéztem a helyét. Tavasszal költözik!