Karácsony közeledtével mindig elbizonytalanodom: harcolni kezd bennem a hagyományokhoz ragaszkodó énem a fákat óvó énemmel. Felrémlik bennem a januárban kidobott fák képe, és akkor már értelmetlennek érzem a mészárlást. De amikor fenyőillat tölti be a nappalit és a gyerekek csillogó szemmel nézik a feldíszített fát (én meg csillogó szemmel nézem őket), akkor úgy érzem, a műfenyő nem tudná ugyanezt. Egyelőre a hagyomány győz, de egyre erősebb a másik énem hangja.

 

Elterjedt a földlabdás fenyő, mint környezetkímélő megoldás. Talán meglepő, de valójában a vágott fenyő a környezetkímélőbb. A vágott fenyőket erre a célra létrehozott mezőgazdasági területen nevelik és gondoskodnak az utánpótlásról. Ha a fenyőket gyökerestől kiszedik, ott hiányozni fog a termőtalaj: talajpótlás nélkül a területen megindul a talajerózió, pusztul a környezet. Akkor érdemes tehát (szigorúan faiskolában vagy kertészetben) földlabdás fenyőt venni, ha ki akarjuk ültetni a kertbe.

 

Szerencsére ma már egyre több helyen gondoskodik az önkormányzat a fenyők újrahasznosításáról is. Több helyen mulcsot készítenek belőle és ezzel takarják a közterületeket. Győrben komposztot készítenek a begyűjtött fenyőkből, ilyenkor lényeges, hogy minden díszt, szaloncukorpapírt és egyéb nem oda valót leszedjünk a kidobott fáról. Otthon is hasznát vehetjük, ha el tudjuk tüzelni, esetleg téli talajtakarásnak is alkalmazhatjuk. Komposztálhatjuk is, bár tudnunk kell, hogy a fenyőfélék lebomlása nagyon lassú.

 

A legkímélőbb megoldás azért mégiscsak a műfenyő lenne. Egyre élethűbb, szebb példányokat lehet kapni, igaz, a profi darabok ára láttán kapkodhatjuk a levegőt. No de végülis nem egy évre szól a választás, legalább szép legyen, ha már nem igazi. Talán jövőre a környezetvédő énem győz, vagy ha már nagyobbak lesznek a gyerekek.

 

Te milyen fát állítasz?