Itt a nyár, kezdődik a harc! A szúnyogokat nem sok ember szereti, mindent megteszünk, hogy kivédjük a támadásukat. Próbáljuk mérsékelni a számukat és elriasztani őket a közelünkből. Mielőtt a riogatásra rátérnénk, ismerjük meg az ellenséget! Nézzük, mit is lehet tudni a kis zavaró, zümmögő vámpírokról:

 

  1. A szúnyogfélék jó része teljesen ártalmatlan ránk nézve, csak a csípőszúnyogok bántanak minket. Abból is csak néhány faj, és csak a nőstények. Ők is túl sokan vannak.

  2. Nálunk ez a négy faj jellemző: foltosszárnyú maláriaszúnyog, gyötrő szúnyog, házi szúnyog, mocsári szúnyog.

  3. Ami télen megcsíp, az a házi szúnyog. Egész évben tenyészik. A maláriaszúnyog imágó (kifejlett rovar), a gyötrő szúnyog pete, a mocsári szúnyog lárva alakban telel.

  4. A nőstény szúnyogok fő tápláléka ugyanúgy a növények nedve, mint a hímeké. Életében csak egyszer-kétszer kell vért innia. A vér nem az életben maradáshoz, hanem a szaporodáshoz kell: a szúnyogok jó része enélkül nem tud életképes petét rakni.

  5. A három-négy napos nőstény a legvérszomjasabb: ő középkorúnak számít, mivel átlagosan kb. egy hétig élnek.

  6. Álló- vagy nagyon lassan folyó vízbe rakja le petéit. Ezek, és később a lárvák is tutajként úsznak a víz felszínén, és a levegőből nyerik az oxigént. Minél melegebb van, annál gyorsabban „készül el” a felnőtt szúnyog. Ha jó az idő nyáron, 6-8 nemzedéknyi szúnyog falatozik belőlünk.

  7. Egy vízzel telt traktornyomból akár egymillió szúnyog is kikelhet.

  8. A kikelési helytől a gyötrő szúnyog akár 5-15 km-re is elvándorolhat, de a nálunk kikelt házi szúnyog velünk is marad: maximum 500-1000 m-re jut.

  9. Nálunk a szúnyogok nem terjesztenek veszélyes betegségeket, csak a trópusokon (ott viszont nagyon veszélyesek, többek között a malária miatt, ami a szúnyog nyálával terjed). A globális felmelegedés azonban nekik kedvez: egyre északabbra jelennek meg a trópusi fajok képviselői. A HIV vírust viszont nem terjeszti, megemészti.

  10. A kifejlett szúnyogot már csak vegyszerrel lehet irtani, ami ránk nézve is káros. A lárvákra remekül hat a Bacillus thuringiensis var. Israeliensis nevű bacilustörzs. Ezt célzottan a szaporodó helyeikre juttatva eredményesen ritkíthatjuk a számukat.

  11. A szúnyog csípése nem fáj, nem is érezhető. A viszketést a szervezetünk allergiás reakciója okozza, amit a belénk fecskendezett véralvadásgátló vált ki.  A reakció mértéke egyéni, ezért van, hogy egyes embereken kis pötty, másokon hatalmas dudor képződik a csípés helyén.

  12. A lecsapott szúnyogot ne masszírozzuk a csípésbe, mert már okozott így is gondot.

 

Hamarosan: szúnyogriasztó praktikák.