Mindig nagy szenzáció nálunk, ha a gyerekek találnak egy katicát. Kicsit sajnálom ilyenkor a kedves kinézetű hatlábút, mert jól megtúráztatják, mire felérhet a gyerekkéz csúcsára és elmenekülhet. Gondolom, hozzászoktak már ehhez: ősidők óta így jár az a katica, aki gyerekes házhoz teszi be a szárnyát. Pedig a gyermekeink kedvence félelmetes tömeggyilkos. Ha a levéltetvek szemszögéből nézzük.

 

A katica már lárva(álca)korában is félelmetes ragadozó, mondjuk ekkor még úgy is néz ki. Belevetik magukat a tetűkolónia közepébe és elképesztő mennyiséget esznek meg belőlük. Kifejlett bogárként is folytatják e hasznos tevékenységet, így nagyon is szívesen látott vendégek a kertben.

 

De hogy csalogassuk oda őket? Ha megjelennek a levéltetvek a növényeiden, a katicák egy része magától is odatalál és jóízűen falatozni kezd. Teljesen kiirtani nem fogják a tetveket, hiszen gondoljunk csak bele: a természetben is megvan a préda és a ragadozó természetes egyensúlya.  A cél ilyenkor nem is a teljes megsemmisítés, hanem a levéltetvek számának és kártételének kordában tartása. Vannak biokertészetben engedélyezett rovarölő szerek, használnak is, de ezek általában megmérgezik a katica, fátyolka és zengőlégy petéket/lárvákat is, ezért én nem javaslom a használatukat (esetleg ha tényleg nagy a gond és a növényt már a pusztulás fenyegeti).

 

További tipp: ültess büdöskét, szalonképesebb nevén bársonyvirágot az ágyásba a veszélyeztetett növények mellé. Ezek vonzzák a katicákat, bónuszként a fátyolkát és a zengőlegyet is, akik szintén erősen jeleskednek levéltetűirtásban. Saláta mellé viszont ne ültesd, mert vonzza a meztelen csigákat is. Én tavaly a törpe változatot telepítettem, nagyon bevált, mert nem terjeszkedett (nem úgy, mint a körömvirág, ami mindent elnyomott maga körül). A gyerekek foghatnak katicákat a mezőn is: otthon ültessük egy levéltetű kolónia közepébe, garantáltan nem repül el.

 

Végezetül ilyen az, amikor már sok a jóból (mennyi büdöskét ültettek errefelé?):