Egy növénnyel sincs annyi macera, mint azzal, amiből a legtöbb van. Hát persze, hogy a fű! A legtöbb kertben van belőle, ahol kisgyerek is van, ott kötelező elem. Minél szebb, annál nehezebb vele. Ahhoz, hogy szép legyen, locsolni illik, ha locsoljuk, nő, mint a gomba, ha nő, akkor nyírni kell. Gyakran. Nyáron hetente, vagy még annál is sűrűbben.  De a szépen ápolt gyep látványa megéri, utána már csak a szomszéd macskái által otthagyott szeretetcsomagokat kell eltávolítani róla, és indulhat a mezítlábas móka! Nincs annál jobb, mint belemélyeszteni a lábujjainkat a puha fűbe…

 

Pillanatnyilag sajnos nem csábító a látvány, a tél nagyon megviselte a tavaly még golfozásra is alkalmas gyepet. A hópenész csúnya foltokat hagyott rajta. Ahol a legjobban ki volt téve a szélnek és a fagynak, ott teljesen száraz lett. Ahol árnyék és nedvesség érte, mohásodik.  Úgyhogy most izgulunk, mi lesz belőle.

 

Amint az idő engedte, lepermeteztük (szigorúan a bio permetszerünkkel), aztán még kétszer. Most már kezd zöldülni, a penész eltűnt róla. Jövő héten megszellőztetjük, ez eltávolítja a mohát és az összetömörödött gyepfilcet. Ezen kívül átvágja a gyökereket, ami arra készteti a növényt, hogy sok új hajtást hozzon.  Ilyenkor szoktak hosszú hatóidejű, nitrogéntartalmú műtrágyát javasolni, de én nem vagyok a műtrágya híve. Valahogy rossz elképzelni, hogy a gyerekek azon a füvön hemperegnek, ahova a vegyszert szórtam. Ezért én (szintén bio) szerves talajtápanyagot szórok majd rá szellőztetés után. Erre még ránézni is jó, olyan természetes kinézete van. Nitrogén ebben is van, ráadásul a kártevőket is elriasztja. A folyamatról fotósorozat is készül, felteszem majd a honlapra.

 

Te milyen trükköt vetsz be  a szép gyepért?