Virágzáskor könnyű megállapítani, ha bodza van a közelben, mivel elárulja csodálatos illata. Ezt az őshonos növényt igen régóta tisztelik és becsülik. Virága, termése, fája is használható. A bodzaszörp az egyetlen, amit szeretek, de ipari méretekben is használják különböző italokban (muskotályos aromát ad pl. a szőlőlének). Teája izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító, enyhén hashajtó hatású. Bogyója vitaminban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag, az egyik legegészségesebb növényünk.

 

Ha kertünkben is szeretnénk élvezni a bodzabokor látványát és egyéb hasznait, keressünk neki napos helyet. Elég termetes bokorrá fejlődik, ügyesebbek fává is nevelhetik. Szép, illatos virágaival majd sötét bogyóival igazán dekoratív színfoltja lesz a kertnek. Sövénynek is kiváló, hamar megnő, jól zár és nem bánja a metszést. Fő kártevői a levéltetűk, ellenük legegyszerűbben katicatelepítéssel védekezhetünk. Kaphatóak levéltetű elleni, ökológiai gazdálkodásban használható szerek, de ezekkel legyünk óvatosak, mert a levéltetvek ellenségeit is kiirtjuk velük.

 

A babonások azonban legyenek óvatosak: van, ahol úgy tartják, nem jó a bodzát a ház közelébe ültetni, mert belecsap a villám. Máshol az állatgyógyászatban kifejezetten előnyösnek tartják, különböző szertartásokkal távol tartja a disznóktól a vészt és megtisztítja a pondrótól az állatok sebeit. Ha kell még bizonyíték a bodza különlegességére: a Pálcák Ura, a legerősebb varázspálca (Harry Potter és a Halál ereklyéi) is ebből készült.