Az, hogy egy híres séf, mint Jamie Oliver biokertészkedésre adja a fejét, mindenképpen figyelemre méltó, de nem olyan szokatlan. A konyha legnagyobbjai a jó alapanyagokat keresik, és ezt sokszor a biozöldségekben találják meg. Nem is beszélve a húsról: egy békésen kapirgáló csirke húsa nem hasonlítható a „csirkegyárak” termékeihez. A más szakmabéli hírességek között eddig is divat volt a gasztronómia, számos híres színész és rendező lett pl. étteremtulajdonos. Szerencsére mostanság a biokertészkedést is menő felvállalni a családi birtokon.

 

Károly herceg ökológiai filozófiájáról film készül The Harmony Project címmel. A herceg a környezet és az ember viszonyában az emberi beavatkozás csökkentésével visszaállítaná a régi egyensúlyt. Saját birtokán is erre törekszik, génmódosított organizmusoktól mentes övezetnek nyilvánította. Nagy szerepel vállal a fenntartható fejlődésért folytatott harcban (előadásokon szerepel, könyvet ír) és a biogazdálkodásnak is híve.

 

Michelle Obama, a First Lady is ásót ragadott: kisiskolások segítségével látott neki egy biokert létrehozásának a Fehér Ház kertjében. Az egészséges táplálkozást szívügyének tekintő First Lady 55 féle növényt termel a feltört déli gyep helyén. A termelt növények egy részét a Ház lakói fogyasztják el, más részét egy közeli általános iskola tanulói kapják.

 

Guy Ritchie is úgy döntött, hogy a válás után birtokában maradt kastély kertjében biokertészetet létesít. A kastélyok kertjében mindig is folyt termelés, így biztosították a háziak szükségleteit – ehhez a szép hagyományhoz térne vissza a híres rendező.

 

Nicole Kidman is megszállott lett, naponta órákat tölt biokertjében. Biztos akar lenni benne, hogy kislánya (akire sokáig várt) egészséges ételeket kap; ennek érdekében nem rest bepiszkolni saját kezét sem. Férjét is „megfertőzte”, így együtt hódolhatnak közös kedvtelésüknek.

 

A magam részéről örülök, hogy divattá teszik a témát: végre valami pozitív, amit a celebek után lehet csinálni.