A csalánt mindenki ismeri, de senki sem szeretne vele közeli ismeretséget kötni. Pedig jó egy kis csalán a kertben. Persze a gyerekeket meg kell tanítani rá, hogy ne piszkálja, de alighanem előbb-utóbb magától is rájön. De mire is jó a csalán? Rengeteg dologra, akár ehető-iható is, de most nem a saját egészségünkre gyakorolt hatásról írnék, hanem a növényeinkére.

 

Ha ülteted: védőnövényként távol tartja a csigákat. Sok lepke (pl. pápaszemes) hernyója szereti, így ha hagy egy eldugott csalánost a kertben, lepkeözönre is számíthatsz.

 

Ha a belőle készült permetlét a növényeinkre (főleg a paradicsomra) permetezzük, megelőzhetjük vele a levéltetvek és a gombabetegségek támadását. Megvastagítja a növény bőrszövetét és így egyik sem bír majd vele. Így készül: tegyünk kb. 1 kg valamennyire felaprított csalánt 9 liter vízbe. Fedjük le, 3 nap után szűrjük le és hetente permetezzük vele a növényt.

 

Nitrogénben és vasban  gazdag trágyaléként is alkalmazhatjuk. Ez így készül: tegyünk 1kg felaprított növényt és áztassuk 9 liter vízben. Fedjük le a tartályt, és keverjük meg minden második napon.15 nap múlva, amikor már több buborék nincs, szűrjük le. Hígítsuk tízszeresére vízzel (különben leégetheti a növényeinket) és öntözzünk vele. Ideális burgonya, káposzta, spenót és cukkini számára.

 

Figyelmeztetés: az erjedő csalánlének rettenetes szaga van!