Tavaly a kelleténél jóval többet kaptunk belőle, ezt még ma is nyögik sok helyen az országban. Általában azonban nincs ez így, gyakoribb, hogy kevés az eső, mint hogy túl sok. A konyhakert és a díszkert amúgy is jobban igényli az öntözést, nem is beszélve a fűről, ami az egyik legkényesebb növény. A locsolás általában megterheli a vízszámlát, még akkor is, ha kihasználjuk a vízművek locsolási kedvezményét. Más baj is van azonban a locsolással: elég nagy pazarlás az ivóvizet öntözésre használni és a növények sem a klóros, sok helyen kemény vízért rajonganak leginkább.

 

Ésszerűnek hangzik hát hasznosítani az esővizet, ahogy azt már nagyszüleink is tették. Erre több módszer is van, mindenki választhat a megoldások közül igénye és persze pénztárcája szerint. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a hordó. Ezt helyezhetjük az ereszcsatorna alá, hogy a tetőről lefolyó víz ide érkezzen. A profibb modellek alul kis csappal vannak ellátva, így könnyen locsolókannába tölthetjük a vizet. Fontos, hogy minél árnyékosabb részen legyen a vízgyűjtőnk, mert a napon gyorsabban algásodik.

 

A felszíni vízgyűjtésre szakosodott cégek is felismerték, hogy egy szép, új ház mellé nem szívesen állítanak hordót az emberek. Így ma már viszonylag nagy választékban kaphatóak a dekoratív, UV-álló műanyagból készült vízgyűjtők. Eddig csak mediterrán stílusban láttam ilyet, de idén már találkoztam modern házhoz valóval, sőt, virágtartónak álcázott modellel is. Az áruk elég horribilis, de előbb-utóbb megtérül. Fontos, hogy a felszíni vízgyűjtőket télre mindig ürítsük ki!

 

Profibb verzió a föld alá telepíthető tartály. Ez készülhet műanyagból is, ilyenkor azonban figyeljünk a stabilitásra mind a telepítés helyét, mind a tartály anyagát tekintve. Legjobb az egy darabból álló tartály. Fontos még a könnyű tisztíthatóság. A telepítést célszerű szakemberre bízni: fontos a telepítés helye, a megfelelő tömörítés és az épülettől, fáktól való megfelelő távolság tartása és a méretezés (legyen inkább kicsit túlméretezve, ne alul).

 

Forrás: mecsekicsaládihaz/blogspot.comA legnagyobb szabású beruházás a zsaluzott beton falú ciszterna építése ülepítővel, derítővel. Ennek a stabilitás és a rugalmas méret (és forma) a nagy előnye. Ez már nem csak a kertet képes ellátni, hanem esetleg a háztartás egy részét is (a házon belüli szürkevíz-hasznosításról később még írok). A föld alatti megoldásoknak több előnye is van, pl. télre nem kell vízteleníteni (ha fagyhatár alá telepítették), könnyen rákapcsolható a locsolórendszer, hosszabb ideig képes tisztán megőrizni az esővizet.

 

Tavasz közeledtével (ha még nem gyűjtjük), érdemes elgondolkodni rajta, melyik módszer áll közelebb igényeinkhez és lehetőségeinkhez.