Ha valaki tudja, mi a haszna a szúnyognak, ossza meg velem! Jó, néhány állat szereti őket, meg a lárvái is etetnek halakat, de úgy tűnik, nem túl hatékonyak ezek az állatok. Túl sok szúnyogot hagynak. Amint az első szúnyog feltűnik a légtérben, megkeres engem, és jól megcsíp. Még a farmert is átszúrja, talán ha űrruhát húznék, megvédhetném magam. Mellettem nyugodtan ücsöröghet bárki, őt nem fogják csípni. Simán magamhoz vonzom a környék szúnyogállományát.

 

Tavaly rengeteg volt a szúnyog. Sok helyen irtották őket, de felénk nem. Ráadásul a szúnyogok mindenhol kikelnek, ahol egy kis nedvességet találnak. Egy vízzel telt keréknyom is elég ahhoz, hogy akár egymillió szúnyog keljen ki belőle. Aki gyűjti az esővizet, biztos találkozott már a hordójában/tartályában szúnyoglárvával. Érdemes tenni ellenük, hátha így csökken a környéken élő egyedek száma.

 

A védekezés szerencsére nem jelent feltétlenül vegyszerezést. Ha védeni akarjuk a környezetet (márpedig akarjuk, hiszen biokertünk van), irtsuk a szúnyogot lárvakorában. Van egy kifejezetten házi használatra kifejlesztett tabletta, amely egy csípőszúnyog-lárvára szakosodott bacilustörzset tartalmaz. Mást nem szeret, így biztosak lehetünk benne, hogy nem teszünk kárt más élőlényben, ha ezt használjuk. A tablettát csak bele kell dobni a szúnyoglárva-tenyészhely vizébe, és kész. Azért ne igyuk meg az így kezelt vizet (bár szerintem amúgy sem az esővizes hordóból iszunk), de a növényeinket bátran locsolhatjuk vele.

 

Amennyiben személyes (és biztonságos) védelemre vágyunk, arra is van megoldás: katt ide.