Régen azt gondoltam, a kerti tó nagyon giccses dolog. Meg hogy felvágás. Aztán egyre több olyan képpel találkoztam, ahol egyszerűen csak szép volt. Néhol gyönyörű. Így aztán arra jutottam, a kerti tó olyan, mint sok más: lehet ízlésesen és ízléstelenül csinálni. Ha viszont ízléses, az nagyon ott van. Most már vágyom egy kerti tóra, már ki is néztük a helyét. Egyelőre a gyerekek csúszdája áll ott, de ha egyszer kinőnek a csúszdakorból! Addigra már nem jelent veszélyt rájuk egy tó sem.

 

A víz sok kultúra és irányzat szerint nélkülözhetetlen eleme a kertnek, gondoljunk csak a japán kertekre, de akár a feng shui hívők is megerősíthetnek. Nem véletlenül. A víz látványa nyugtat, hűsít. Otthont ad egy csomó élőlénynek, felfrissülést biztosít egy rakás másiknak. Ha van egy tavunk, beköltöznek majd a békák, rendszeres vendégeink lesznek a madarak és a pillangók. Akár halakat is telepíthetünk, nincs velük különösebben sok gond, ha megfelelő méretű a tó.

 

Fontos, hogy jó helyre tegyük a tavat. Kellemes lehet a terasz közelébe telepíteni, így élvezhetjük hűsítő látványát a forró nyári napokon (akár a házból is). Ha valakinek nagyon nagy a kertje, létrehozhat egy külön kertrészt is a tónak, pihenő- és merengőhellyel. A feng shui szerint a ház mögé nem jó tavat tenni, mert az anyagi romlást hozhat, a jó helyre telepített tó azonban jólétet és szerencsét vonz. Nem igazán hiszek ebben, de azért… Ezen ne múljon.

 

A tó mérete és formája is sokféle lehet: a régi dézsába telepített minitótól kezdve a nagy tavakat idéző képződményekig bármit lehet, csak hely, igény és persze pénz kérdése. A nagyobb, mélyebb tóban könnyebb elérni a természetes, egészséges egyensúlyt. A tavat kialakíthatjuk tófóliából, ez főleg természetes hatású tavakhoz ajánlott. Vehetünk előre fröccsöntött műanyag medencét, ezek általában kisebbek, hátrányuk, hogy később nem bővíthetők, változtathatók. Készíthetünk betonmedencét is, ez főleg a letisztult formájú modern tavakhoz illik (ebben az esetben vízzáró festéket kell használnunk). És persze mindet variálhatjuk csobogóval, szökőkúttal, patakkal, tehetünk bele lépőkövet, szoborcsoportot, bármit. A növényeket se felejtsük ki. A lehetőségek száma végtelen, használjuk a fantáziánkat.