Mostanában kicsit sok volt az eső… Minden kártevőnek megvan
a maga kedvenc időjárása. Más kórságokra kell számítanunk száraz, hűvös, esős vagy meleg időszakokban. Nézzük először, mire készüljünk, ha ennyit esik és párás a levegő!

 

Nálunk nagyon elszaporodtak a levéltetvek, minden növényen
találok valamilyet. Van fekete, sárga, zöld, szárnyas, szárnyatlan, nagy gömböc, kis gömböc. Ennyifélét még sosem láttam. A hangyáink ápolják és védik őket: a néhány elszánt ragadozó lárvát a szemem láttára támadták meg – szerencsétlenek meg is futamodtak a túlerő láttán. Az ellenük való védekezést nagyon megnehezíti a sok eső, akármivel is fújkálom a növényt, hamar lemosódik és jön az újabb tetűezred. Azért küzdök velük derekasan, annyit sikerült elérni, hogy kordában tartom a számukat és nem tesznek különösebb kárt a növényben.

 

Ezt az időt imádják a csigák is. Tele van minden házas és pucér csigával. Az éti csiga védett állat (bár jövő szerdáig még gyűjthető), ezért vigyázzunk rá. Mi eső után összegyűjtjük a nagyját és kitelepítjük a közeli kiserdőben. A meztelen csigával is óvatosan harcoljunk, nehogy a védettek is áldozatul essenek. A védekezés lehetőségeiről itt olvashatsz bővebben. Kiegészítés: ha este nedves rongyot vagy deszkát fektetünk a vonulási útjukra, alágyűlnek a csigák és összeszedhetjük őket.

 

A nedves idő a gombás fertőzéseknek is kedvez. A gombák ilyenkor vannak elemükben, ráadásul az esőtől túl gyorsan nőnek a növényeink, nincs idejük megerősödni a növényi szöveteknek. Megelőzésképpen erősítsük a növényeket (erre a műtrágya nem az igazi, mert az további növekedésre serkent, még inkább gyengítve a szöveteket) és próbáljuk szellősen tartani a leveleiket, hogy ne fülledjenek be. Számíthatunk a leveleken megjelenő különböző rozsdabetegségekre: ilyenkor a fertőzött részt távolítsuk el. Ha erős a növény, nem okoz benne túl nagy kárt a betegség. Ha nagy a baj, keressünk ökológiai gazdálkodásban is használható szereket.

 

Valószínűleg az esőtől függetlenül, de láttam már vándorpoloska-bébit is. Figyeljük a paradicsomot, babot, mert hamar használhatatlanná teszi őket!