A Konyhakerti mindentudót olvasva igen kellemes meglepetés ért. Arra az esetre is adtak tanácsot a szerzők (Fern Marshall Bradley és Jane Courtier), ha a kertésznek van olyan problémája, ami megnehezíti a kertészkedést. Például kerekesszékben ül. Vagy csak idősebb, fáj a dereka és nem tud hajolgatni. Olyan természetességgel szenteltek ennek a speciális helyzetnek egy fejezetet, ami (legalábbis nálunk) még szokatlan. Jó lenne, ha szokássá válna.

 

Ha a kertész nem tud lehajolni, jó megoldás a magaságyás készítése. Ebben az esetben mindenképpen érdemes az ásás nélküli kertészkedést választani. Ha a kertész kerekesszékben ül, az ideális ágyásmagasság 60-75 cm. Ha csak egy oldalról fér az ágyáshoz, az ne legyen szélesebb 60 cm-nél, ha két oldalról is tud dolgozni, 90-120 cm széles is lehet. Az asztal alakú ágyás a legjobb, mert így be lehet tolni alá a széket. Ügyeljünk arra, hogy az ágyások között legyen elég hely akár megfordulni is.

 

Ha álló kertészhez tervezzük az ágyást, a magassága legyen 75-90 cm. Érdemes annak a személynek a magasságához méretezni, aki a legtöbbet foglalkozik a veteménnyel. Ha egy oldalról fér hozzá, 60 cm széles legyen, ha két oldalról, 120 cm az ideális szélesség.

 

Aki szereti a növényeket, megtalálhatja a módját a kertészkedésnek. Legyen benne mindenkinek sok öröme!