Kicsi a kert, ez már világosan látszik. Itt van még egy pár paradicsompalánta (egy csomót már elajándékoztam), a chili palántákat is el kéne  már ültetni, pedig már ültettem belőle, de még mindig keresi a helyét hét kis növényke. Hova tegyem a cukkiniket? Háromnak van hely, de van hat szép palántám, és különböző fajták, nem dobhatom ki, különben is, szeretjük. És a padlizsán? Hát nem kikelt minden elültetett szem? Az édesköményeket már besuvasztottam a szabadon marad lyukakba, számolgatva, hogy mire megnőnek, a mellette lévő növény már leterem és elkerül onnan. De pl. a bokorbabnak még nincs helye, pedig azt nagyon szeretnék!

 

Az egyik megoldás a cserepezés. A kertépítés után számtalan nagyméretű cserepünk maradt, ezeket most felhasználom. Egyre többet. Előnye, hogy a melegkedvelő növények így biztos napra kerülnek, és a csigákat is könnyebb kiszúrni, ami fontos lehet a cukkini esetében. Hátránya, hogy gyorsabban kiszárad és hát mégsem igazi talaj. Na de majd biopermetezzük, és akkor az sem baj, ha időnként elmarad a locsolás. Cserépbe kerülnek a paprikák, a fűszernövények egy része (ami nem véd más növényt), a saláták egy része, néhány cukkini és padlizsán.

 

A másik megoldás a virágoskert. Tavaly még csak a bazsalikomok nevelkedtek az őszibarackfa alatt, idén már más is odaköltözik. Vannak olyan helyek a kertben, ahol megadta magát egy-egy dísznövény a tél folyamán, esetleg direkt van szabadon, mert mellette egyelőre kiskorú, de majd óriássá növő növények vannak. Kerül most ide paradicsom, padlizsán, sőt, bokobab is. A málnát, szedret, áfonyát, már eleve ide ültettem, és fűszernövény is van bőven a virágok között. Szépen megférnek egymással.

 

És hát ugye a másodvetés: amint egy talpalatnyi hely felszabadul, rögtön kerül a helyére valami más. Most még csak a retek jön ki, annak helyére cukkini kerül, illetve bújik ki a vele egy sorba vetett sárgarépa. De a lóbab és a borsó helyére is vannak már jelentkezők! Sőt, idén télen sem lesz üres a kert, jönnek az ázsiai zöldségek és az első tavaszi hírnökök magjai.

 

Neked elég nagy a kerted?