Napok óta nincs is kedvem kitenni a lábam, olyan hideg van. Februárra már elfogy a tél felett érzett örömöm, ilyenkor már egyre inkább várom a tavaszt. Valahol jó ez a türelmetlenség, kedvez a tervezésnek. Alakulnak a tervek a fejemben a kert és a veteményes kialakításáról, hogy milyen módszereket szeretnék kipróbálni, mivel védekezzek a kártevők ellen. Ez utóbbi elég nehéz, mivel csak a legvégső esetben szeretnék vegyszerhez nyúlni (és itt a biogazdálkodásban is használható vegyszereket értem, ami azért mégiscsak hmm). Aztán vannak még ügyek, amiket a szorgalmas kertészek már rég el is felejtettek, de hát én nem vagyok az. Nézzük csak, miket is kell még tenni a tavaszra várva?

 

  • Aki még nem sikálta, fertőtlenítette, élezte a kerti szerszámait, az most már tényleg lásson hozzá. A fűnyírót is ideje formába hozni, ha nem szépen tettük el. Nézzük át, milyen szerszámok hiányoznak még a repertoárból, lassan szerezzük be őket.

  • Méricskéljünk, rajzoljunk! Mekkora a konyhakerted? Hány ágyás lesz benne? Hol fut majd a kerti út? Aki régóta kertészkedik, annak ez már adott. Aki most kezdte, vagy még variálna, az jobb, ha hamarosan mérőszalagra kap. Én azért megvárom a hét végét vele, hátha kicsit melegebb lesz.

  • Mit ültessünk? Ha megvannak nagyjából a növények, nem árt, ha a fajtát is kiválasztjuk. Sőt, kellő tervezés után a magot is megvehetjük. Fontos a tenyészidő, hogy mekkora helyet foglal, mindenképpen kell-e neki a nap, akarunk-e előtte, utána, közé ültetni még valamit. Ezt rá is rajzolhatjuk a kert tervére.

  • Ha már nem fagyunk meg, kezelésbe vehetjük a fákat: dörzsöljünk, metsszünk, alakítsunk. Így a kártevők egy részétől már meg is szabadulhatunk (ha pl. levágjuk a moníliás részeket, vagy ledörzsöljük az elhalt, levált kérget a fákról. A leesett részeket semmisítsük meg).

  • Találjuk ki, mivel végezzük a talajfertőtlenítést, lemosó permetezést. Ennél a pontnál én idén nagyon szigorú leszek, csak természetes eredetű szereket fogok használni. Aztán majd fényképezek és megosztom a tapasztalataimat.

Te hogy készülsz?