Láttam egyszer egy természetfilmben, hogy valahol, talán Dél-Amerikában a vándorhangyák lerohantak egy falut. Mindenhova bementek, és kihozták az összes rovart a házakból. Rendes nagytakarítást tartottak, a helyiek szerették is őket érte, mert még a skorpiókat is elkapták. Évente három napig tart az invázió, ezzel én is simán kiegyeznék. Csakhogy nekünk egész évben rettenetesen sok a hangyánk. Ez egy ilyen hangyás környék, mindenki ezzel küzd.  Tavasszal a házba is bevonulnak, innen sem egyszerű kipaterolni őket. Egészen megdöbbentő dolgokat kedvelnek: grasszálnak a fürdőszobában, körbezsongják a töltődő telefonokat, nem eszik a porcukrot, de isszák a kókuszlikőrt. Kint is okoznak gondot, például telepítik szorgalmasan a levéltetveket. A szomszédban elrágták a rebarbarát, amúgy csak túrnak szorgalmasan. Mit tegyünk ellenük?

 

Ha azt látjuk, hogy a hangyák tömött sorokban masíroznak fel a gyümölcsfára, biztosak lehetünk benne, hogy kedvenc háziállataikat, a tetveket telepítik ill. fejik éppen. Próbáltuk őket hernyófogó övvel távol tartani, de egyrészt elférnek alatta, ha csak kicsit is érdes a fakéreg, másrészt hamar ellepik a ragacsot és ezután simán átgyalogolnak egymáson. Többeknél bevált az egérragasztó – ez kenhető, nem tudnak átmászni alatta, de nálunk szerintem ez is hamar telítődne hullákkal. Biztosan környezetbarát ez a néhány recept:

VarádicsVarádics: tegyünk 150 g durvára őrölt friss varádicsot 5 liter forrásban lévő vízbe. 10 perc után szűrjük le, hűtsük és fújjuk a  növényekre, ahogy van. Alkalmazzuk napi 3-szor 10 naponként.

Fehér üröm: 150 g friss durvára őrölt ürmöt 5 liter forrásban lévő vízbe tegyünk. Szűrés után, hűtsük ki és fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.. Alkalmazzuk napi 3-szor 10 naponként.

Menta: tegyünk 150 g durvára aprított friss mentát 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül.

Erőspaprika: tegyünk 150 g durvára őrölt erős paprikaport 5 liter forrásban lévő vízbe. Szűrés 30 perc után. Hűtés után fújjuk a  növényekre, hígítás nélkül. Elvileg ez minden rovart riaszt.

 

+1 tipp: ha egy agyagcserepet teszünk fejjel lefelé a földre, a hangyák pár nap alatt odaköltöztetik a családot. Ezután lapátra kell tenni és ki kell rakni őket a kertből.

Elméletileg a fentieken kívül riasztja őket a levendula (maga a növény), de nemrég hallottam egy mazochista családról, amely egy levendula tövénél él. Nem kedvelik továbbá a sütőpor, a szegfűszeg, a fahéj, a fokhagyma és a dió illatát sem (ezek szerint nálunk is vannak deviánsok: a diófára gyalogolnak lelkesen).

 

Kísérletezem, és beszámolok az eredményről! Ha bevált nálad valamelyik módszer, kérlek, írd meg nekem! Ha nem sikerül, nézzük a jó oldalát: a hangyák élete érdekes megfigyelnivaló és nálunk ingyen hangyafarm van.