Burgonyát, kedveltebb nevén krumplit kiskertbe is lehet ültetni. Az enyém sajnos túl kicsi, így én nélkülözni kényszerülök a házikrumplit, de ha egyszer lesz nagyobb, mindenképpen kipróbálom.  Már csak azért is, hogy finom és olcsó újkrumplit ehessünk. A gyengém az újkrumpliból készített petrezselymes burgonya, amit úgy főzök, mint anyu: a krumplit vékony karikákra szelem és víz nélkül, kevés kacsazsíron, fedő alá küldöm. Már alig várom…

 

Bio vetőburgonyára sajnos még nem akadtam, de jó megoldás lehet, ha a biopiacon a szimpatikus, lehetőleg korai fajtából kisebb, 5-6 dkg-os darabokat vásárolunk. Vagy a tavalyi saját termést is fel lehet használni erre a célra. Csíráztassuk vetés előtt: ládába rendezve tegyük világos és meleg helyre. A krumplikat úgy forgassuk, hogy a legtöbb szemet mutató vége legyen felül. Ha a talaj már elég meleg (min. 7 C˚), el lehet ültetni a gumókat. Egy hagyományos, 120 cm-es ágyásba két sor fér. Tegyünk alá-fölé-közé komposztot és rendszeresen tápláljuk.

 

Ne hagyjuk üresen a sorközöket sem: ültethetünk közé spenótot, libatopot. Ha finom krumplit szeretnénk, kamillát és köményt vessünk közé, ha védeni akarjuk, büdöskét (szebben: bársonyvirágot). Ebben az esetben nem is kell töltögetni földdel a tövét, jól ellesz a sík talajon is.