A rutinos kertészkedők ilyentájt már bizsergést éreznek, ha a vetőmagos zacskókra néznek. Én mostanában naponta végigrágom magam a zacsik hátulján, melyiket is kell most azonnal, melyiket később, és mi legyen azzal, amit most is lehet, meg később is. Hiába, tervezni kell.

 

Közeleg a Zsuzsanna nap. Ez nem csak azért jeles nap, mert a névnapom, hanem mert hagyományosan ezt tartják a palántázás ideális időpontjának. Azt, hogy mit mikor vethetünk el palántának, leginkább az adott fajta leírása adja meg. Most kezdhetjük vetni a saláta, káposzta korai fajtáit, bizonyos paradicsom fajtákat, paprikát, édesköményt. Meg amire még rá van írva.

 

Igazodhatunk máshoz is. Például a  holdnaptár szerint jövő hétfőn és kedden érdemes vetni a virágos növények magját, szerdán és csütörtökön a leveles zöldségekét (saláta, káposzta), pénteken és szombaton a termést hozókét (paradicsom, paprika), vasárnaptól pedig elvileg a gyökérzöldségekét. Nem mintha hinnék benne, de lehet, hogy kipróbálom.

 

Akkor sincs nagy gond, ha valaki lemarad ezekről a napokról. Ha vetés előtt kicsit beáztatjuk a magokat, gyorsabban csíráznak és simán lehagyhatják a szorgalmas kertészek időben eldugdosott magjait. Én biztosra megyek, és Biokal-ba (természetes, bio növényerősítő és -védőszer) áztatom, locsolgatni is fogom vele. Kíváncsi vagyok a hatásra.

 

A növekvő palántákat simogassuk néha. Ez nem csak szeretetnyilvánítás, hanem edzés is nekik: ezzel helyettesíthetjük a szelet, ami erősebb szár fejlesztésére ösztönzi majd őket.