Ha már kitaláltuk, milyen fajta zöldségeket termesztenénk kiskertünkben (kezdőknek ajánlat itt, 2. pont) és felmértük, mekkora helyünk van, ideje lassan azt is kitalálni, mivel és hogyan ültessük be a kertünket. A boltokban rengeteg a vetőmag, palánta, facsemete. Hogy válasszunk közülük? Általában csak jót olvasunk a csomagoláson és a katalógusban. Mindent ígérnek: gyermekfejnyi eprek, terméstől roskadozó fák, januártól decemberig tartó folyamatos termés. Nyilván nem hiszünk el mindent, de akkor mi alapján döntsünk? Íme néhány szempont a fajtaválasztáshoz:

 

  • Részesítsük előnyben a hazai fajtákat, esetleg a közeli országok fajtáit. Ez azért fontos, mert ezek jobban tűrik az itteni éghajlatot és az itt honos kártevőket. Ha csapadékosabb helyről származik a vetőmag, sokat kell majd öntözni, a mediterrán zöldségek fázni fognak, stb. Persze ezek is sikerrel termelhetők, de saját dolgunkat könnyítjük meg, ha a környékről választjuk, amit lehet.


  • Kulcsszavak a leírásban: rezisztens, ellenálló, zamatos, bőtermő. Ha csak úgy általában ellenálló egy növény, legyen az gyanús: az a korrekt leírás, ha benne van a konkrét kórság, aminek ellenáll.


  • Hibridek: a bizonyos betegségekre rezisztens növények között sok a hibrid. Ettől nem kell félnünk, sima keresztezéssel, nemesítéssel létrejött növényekről van szó. Ezeknek semmi köze a génmódosított növényekhez, amelyeket jobb elkerülni. A hibrid növények sokszor más jó tulajdonsággal rendelkeznek: kivételes íz, tömöttebb forma, stb. Hátrányuk, hogy az ilyen növényekről házilag nyert vetőmag nem használható, nem ad ugyanolyan termést, mint az eredeti növényünk. Ezért minden évben áldoznunk kell majd rá.


  • Korai és késői fajták: a sok termésen kívül a kártevők és betegségek pusztítása ellen is sokat tehetsz, ha közülük válogatsz. Erről bővebben itt olvashatsz.


  • Bio vetőmagok: kiskerti kiszerelésben egyelőre elég kevés féle vetőmag érhető el, de érdemes rá vadásznunk. A vetőmagokat ugyanis vegyszerekkel kezelik (csávázzák), hogy az ellenálló képességüket fokozzák és a kikelés idejét minél inkább egységesítsék. Ilyen vetőmagból nehéz igazi biozöldséget termelni.

 

Te milyen fajtákat ajánlanál? (Előkészületben: Fajtaajánló a biokiskert.hu-n).