Például meg lehet enni, főleg ifjú korában. Aztán ad még tojást is. Ezen kívül? A gyerekeket igen jól elszórakoztatják: órákig szedik a pipiknek a gazt (így ugye a gyomlálás is megoldott) és etetik őket. De akár kommandósbrigádként is bevethetjük őket, évente kétszer.

 

Egyszer tavasszal, ültetés előtt. Ha előtte ástunk, különösen jó szolgálatot tesznek, mert nagyon hatékonyan szedik össze a kiforgatott pajorokat. Ha nem, akkor kikapirgálják, amit tudnak, és a gyomokat is kihúzgálják. Ősszel a termés betakarítása után ugyanígy elvégzik a nagytakarítást. Közben bónuszként trágyával is gazdagítják a talajt. Ősszel érdemes utánuk zöldtrágyanövényt vetni (pl. mustár), ez enyhíti a talaj tyúklábak általi összetömörítését és felhasználja friss baromfitrágyát is.

 

Használhatjuk még a végtermékét is (igen, azt, amit kerülgetünk, ha bemegyünk hozzájuk). Közvetlenül nem jó a növények alá szórni, mert nagyon magas a nitrogéntartalma és megperzselheti a növények gyökerét. A komposztálóban viszont remekül hasznosul. Komposztálhatjuk még a nyulak, galambok és egyéb prémes háziállatok termékét.