Általában igen. Vannak azonban helyzetek, amikor ez nem, vagy nem rendszeresen lehetséges. Például hétvégi telken szeretnénk valami ehetőt előállítani. Persze lehet megoldást találni, remek öntözőrendszerek vannak, amelyek akár az összegyűjtött esővízzel is működtethetők. Ezek a rendszerek azonban nem olcsók, nem biztos, hogy tudunk (szeretnénk) ennyit áldozni a dologra. Ebben az esetben sem kell lemondanunk a zöldség-gyümölcsről, csak körültekintőbben kell fajtát választanunk. Mit ültessünk, ha nem akarunk locsolni?

 

  • Gyümölcsfákat. Kimondottan kis vízigényű pl. a meggy, a mandula, a naspolya és a som.  Még a közepes vízigényű fajok is sikeresek lehetnek, mint a cseresznye, az őszibarack, a kajszi, a piros ribiszke és a köszméte. A normál csapadékmennyiség szinte biztosan elég lesz, nem kell külön locsolgatni őket.


  • Cukkini, tök: ennek ugyan nem olyan kicsi a vízigénye, de a gyökerei nagy területet szőnek át, így heti 1-2 öntözéssel is kibírja (ez általában igaz a kabakosokra, így a dinnyére és az uborkára is).


  • Paradicsom: ha úgy ültetjük, hogy a palánta alsó leveleit letörjük (nem vágjuk), azok helyén is gyökér képződik. Így nagy gyökértömeg fogja ellátni a növényünket, ami több vizet és tápanyagot képes felvenni.  Ha a paradicsomot nem öntözzük éréskor, talán kevesebb, de illatosabb, intenzívebb ízű termést kapunk.


  • Bármely növény locsolási igényét csökkenthetjük, ha nem hagyjuk csupaszon a talajt. A mulcsolás a veteményben nem engedi kiszáradni a talajt és a gyomokat sem engedi túlzottan elszaporodni. Mulcsnak használhatunk komposztot, levágott füvet, szalmát (pl. eper alá hasznos, nem engedi elrothadni az alsó szemeket), nem felmagzott gazt gyökér nélkül, de akár fekete fóliával is takarhatjuk a talajt. A paradicsom alá teríthetjük a róla lecsípett hónaljhajtásokat is. A mulcsolással várjuk meg, amíg átmelegszik a talaj.


  • Élő növényeket is használhatunk talajtakarónak, paradicsom alá pl. körömvirágot, ami védi a kártevők ellen. A spenót is kiváló a sorok közé: árnyékolja a talajt, visszaszorítja a gyomot és emellett nincs nagy tápanyagigénye.


  • Ne rutinból öntözzünk! Nézzük meg, kb. 2 cm mélyen a talajt, ha ott is száraz, jöhet a víz.