Bizonyára ismerős az a szituáció, amikor egyszerre érik be pl. egy hatalmas gyümölcsfa termése. Gyorsan kell valamit kezdeni a sok gyümölccsel, tele lesz a kamra lekvárral, az egész család és a szomszédság is azt eszi és már nekünk is a könyökünkön jön ki. Ugyanezt a hibát a zöldségekkel is elkövethetjük: egy csomag vetőmag néha egy egész hadsereget képes ellátni. Különösen igaz ez a salátákra, hagymára, retekre, karalábéra, sőt, egy fél csomag cukkini jobb években annyi termést hoz, hogy szedni sem győzzük, nemhogy enni.

 

Az egyik módja a dömping elkerülésének, hogy a nagy terméshozamú növényekből csak keveset ültetünk. Két-három tő cukkini jó helyre ültetve bőven fedezi egy család szükségletét. Ha sok a helyünk és sokat ültettünk belőle, használjuk fel a virágát is, pl. így.

 

A másik mód a szakaszos vetés. Nagyon sok zöldség van, amit szinte egész nyáron vethetünk, simán beérik még tél előtt. Ezeket érdemes több ütemben vetni, így folyamatosan biztosítják a kiváló alapanyagokat. Vessünk például salátánakvaló sorokat: vegyesen szórjunk egy sorba saláta-, retek- és hagymamagot. Két hét múlva készítsünk még egy ilyen sort, újabb két hét múlva még egyet.

 

A harmadik módszer, hogy ugyanazt a zöldséget korai és késői betakarításra is ültetjük. Én így fogom most ültetni az édesköményt: az első adag már zsenge palántaként üldögél az ablakban, a második majd június végén kerül a földbe, valamelyik korai vetemény helyére. A karalábét, káposztát is lehet így vetni (nem minden fajtát, olvassuk el a leírását). Ha kicsi a kert, mint nálam, érdemes ezt is megtervezni, ne álljanak üresen hónapokig az ágyások.