Olyan kezdeményezésen akadt meg a szemem, ami jót tehet. Jót azoknak, akiknek nincs kertjük, de szeretnének kertészkedni, finomakat termelni és enni és jót azoknak, akiknek van kertjük, telkük, de nincs kedvük-idejük művelni. Angol származású az ötlet, de már Magyarországon is elindult a szervezés. Miről is van szó?

 

Urbán családnak van telke (kertje), de csak nyűg neki. Néha levágják a gazt, ne nőjön méteresre a parlagfű. Eladni nem akarják, egyszer jó lesz valamire, de addig is foglalkozni kell vele. Kertész család társasházi/panel lakásba kényszerült. Vagy laktak már kertes házban, vagy csak szeretnének, és úgy érzik, hiányzik a kert és a jó házi (bio)termés az életükből. Hozzuk össze a két családot: Kertészék megművelik a parlagon heverő földet, a termést pedig megosztják Urbánékkal és jóízűen elfogyasztják.

 

Vannak azonban kikötések: a kertnek biokertnek kell lennie, bio módszerekkel, vegyszermentesen lehet csak termelni benne. A kerttulajdonos biztosítja a vizet és egy komposztáló helyet, a kertész az összes többit és a munkáját. A termésen testvériesen, fele-fele arányban osztoznak.

 

A programot egy kertészkedést, természetet és finom zöldségeket, gyümölcsöket kedvelő hölgy indította el. Megpróbálja összehozni az egymáshoz közeli és egyéb paraméterekben is passzoló párokat. A Biokert Ingyen Programra itt lehet jelentkezni.