Itt az idő, hogy elkezdjük tervezni, mit is ültessünk kis kertünkbe. Gyakorlott kertészeknek már biztos vannak bevált növényeik, fajtáik. Azt is tudják, a kert melyik részét mely növény szereti, esetleg utálja. Sőt, azt is, melyik növénnyel felesleges próbálkoznia, mert úgysem marad meg. Kezdőknek viszont érdemes olyan növényeket választani, amelyek kevés erőfeszítéssel biztos sikert ígérnek, így később kellő magabiztossággal vághatnak bele az újabb és újabb fajták termesztésébe. Íme néhány fajta, ami biztos beválik majd:

 

  • Saláta: a saláta gyorsan kikel, nincs vele különösebb gond. Rengeteg fajtából választhatunk, legegyszerűbb, ha tépősalátát vetünk: ezt folyamatosan szüretelhetjük. Akár egy cserépben is jól érzi magát. A meztelen csigák sajnos szeretik, az ellenük való védekezésről itt olvashatsz.

  • Retek: szintén biztosan kikel, szinte az első a veteményesben. Nyugodtan vethető későn kikelő vagy lassúbb növekedésű növények közé, mert mire azok elterebélyesednének, a retek már rég az asztalunkon végezte. Hátránya, hogy könnyen kukacosodik, ha nem szórunk rá talajfertőtlenítőt. Talajtakarást ajánlanak a káposztalégy lárvája ellen, idén kipróbálom.

  • Paradicsom: ezzel mondjuk van némi macera, de a saját termés isteni íze olyan élmény, ami igazán lendületet adhat a jövőre nézve. Érdemes fa növésű fajtát választani, rengeteg termésre számíthatunk. Időről időre le kell csípni róla a hónaljhajtásokat, de nem kell messzire vinni: csak terítsük alá, örülni fog neki.

  • Cukkini: ha napos helyre tesszük és elég helyet hagyunk neki, már két növény is fedezheti egész nyári cukkiniszükségletünket. Ezért érdemes inkább palántát venni, egy csomag vetőmagból az egész utcát elláthatjuk (ha elég helyünk van).

  • Borsó: elég helyigényes, de kevés gond van vele. Jót tesz a talajnak is, összegyűjti a nitrogént és fellazítja. Válasszunk korai fajtát, így hamar felszabadul a helye az ágyásban.

  • Bab: a zöldbab és a különféle futóbabok is egyszerűen termeszthetők. A futóbabok előnye, hogy kis helyet foglalnak és akár dekorációként is használhatjuk őket (pl. tűzbab). A zöldbab késői fajtái átvehetik akár a borsó helyét.

 

Neked mi a tuti tipped?