Ha kicsi a helyünk, akkor is érdemes belevágni a kertészkedésbe, csak egy kicsit megfontoltabban kell tervezni. Ilyenkor alapvetően háromféle stratégiánk lehet (ezeket persze kombinálhatjuk is):

 

  1. Különlegességeket ültetünk, amit nem lehet minden sarkon kapni. Ilyenek pl. a nem szokványos paradicsomfajták, különleges saláták, különböző színű céklák, édesburgonya, babszakáll, keleti zöldfélék (főleg káposztafélék), mogyoróhagyma, cukorborsó.



  2. Olyan növényeket választunk, amelyektől kis helyen sok termést remélünk. Ültessünk fává cseperedő paradicsomot, erről sokáig szedhetjük a folyamatosan érő termést. Egy kisebb család napi szükségletét már két-három tő is biztosítani tudja. A tépősaláta is hálás, minél többet szedünk belőle, annál erőteljesebben hajt. A cukkini ugyan nagy helyigényű, de napos helyre ültetve egy növény rengeteg termést hoz. Érdemes még futóbabot, karalábét, káposztát, póréhagymát, padlizsánt is ültetni.


  3. Válasszunk rövid tenyészidejű korai ill. késői fajtákat. Így duplán használhatjuk a kertet és egyéb előnye is van (bővebben itt). A cukkini és a padlizsán ültetése előtt még vígan beérik a retek, néhány saláta, korai borsó. A korai karalábé után még ültethetünk késői káposztát, zöldbabot.


  4. Feltétlenül szánjuk egy kis helyet a fűszernövényeknek is, ezeket akár konténerben is nevelhetjük. Egy friss fűszercsokor csodákra képes az ételekben, ráadásul olyan különlegességeket is termeszthetünk, mint pl. a vöröslevelű bazsalikom, chili, koriander(zöld). Ezeket is folyamatosan szedhetjük, meghálálják a velük való törődést.

 

Fontos az is figyelembe venni a tervezésnél, miből mennyire van szükségünk. Könnyű túlzásokba esni, például ha úgy érzi az ember, hogy egy palánta nem palánta és elültet 10 cukkinit. A másik véglet az a növény, aminek ugyan jó a helykihasználása, kiskertben mégsem lehet eleget termelni belőle (burgonya, vöröshagyma). Ha nem zavar, hogy a szükségletünknek csak kis részét tudjuk megtermelni, ezeket is nyugodtan ültethetjük.