Nyugtat, erősít, iható, ehető, gyönyörű, hangulatos, bódító az illata és még a kertben is hasznos. Nem más ez, mint a fantasztikus levendula. Én elsősorban a kertben rajongok érte, nagyon szeretem nézni és szagolni. Szerencsére van, aki nem szereti szagolni, ezért vált a szárított levendula dédanyáink szekrényének elmaradhatatlan kellékévé. Remekül elűzi ugyanis a kellemetlenkedő ruhamolyokat.  Én tavaly a cipősszekrénybe is tettem egy csokorral: ott is jót tett. Lássuk, mire jó még?

 

A kertben elvileg elűzi a hangyákat és a levéltetveket. Nálunk a hangyák erősen túlnépesedtek, ezért kénytelenek beérni az illatos élőhelyekkel is – a mieinket még a levendula sem űzi el. A rózsák köré viszont mindenképpen érdemes ültetni belőle, mert ha károsodott szaglású levéltetvek meg is támadják a rózsát, a látvány azért elragadó marad. Csinos szegélyt is képezhetünk belőle, mert igen jól tűri a metszést (a fás résznél már ne vágjunk, mert az nem hajt ki). Sok gond nincs is vele, csak napos hely és jó vízelvezetésű talaj kell neki és évi egy metszés.

 

Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. Aki a teát nem igazán szereti, máshogy is élvezheti a levendula semmihez sem hasonlítható ízét: tegyük ételekbe, sütikbe (íme jónéhány recept ). Vagy az illatát: jó alváshoz cseppentsünk a párnánkra illóolajat, vagy egyszerűen mossuk az ágyneműt levendula illatúra. Nyugtató masszázshoz is használhatjuk, elég egy-két csepp a masszázsolajhoz. Az illóolajat belsőleg csak orvosi utasításra alkalmazzuk!

 

A levendularajongók figyelmébe: hétvégén Tihanyban levendulafesztivál lesz. Én idén sajnos ismét nem jutok el, de szívesen fogadom az élménybeszámolókat. Egy kis kedvcsináló: