A vetőmag bizalmi kérdés. Ha az ember megtalálta a jó forrást, általában kitart mellette. Mindig lutri, mi lesz a csomagban lapuló magokból. Kikelnek? Ha igen, mennyi? Megmarad, megnyúlik, eldől? Magához tér, ha kiültetem? Milyen növény lesz belőle? Olyan szép, mint a képen? Persze ezek a dolgok nem csak a vetőmagtól függnek, hiszen a gondozás során is annyi minden félresikerülhet. Kiültetés után ráadásul belép a legszeszélyesebb tényező: az időjárás. Mégis: minden a zacskóban kezdődik.

 

A legolcsóbb mag, amivel találkoztam, talán 29 forint volt, a legdrágább, amiről hallottam, 1.600 (kiskertbe való tasak). Mégis, mi alapján döntsünk? Először is érdemes eldönteni, hogy bio vetőmagot szeretnénk, vagy nem ragaszkodunk hozzá. Ha az előbbit választjuk, jó eséllyel tudjuk vegyszerek nélkül felnevelni a növényeinket, hiszen az adott fajták is így nőttek fel. Akkor sincs veszve minden, ha nem bio magot vásárolunk, ilyenkor érdemes saját vagy mások tapasztalatára hagyatkozni. Ha valami bevált, ragaszkodjunk hozzá -  de mindig próbáljunk ki mellé valami újat (fajtát, gyártót) is, hátha találunk még jobbat.

 

Miben különbözik a drága és az olcsó mag? Általában minőségben. Persze nem mindig jobb a drága és nem mindig rossz az olcsó, de azért ad egy jelzést az árszínvonal. A rend kedvéért beszéljünk mégis inkább jó minőségű magról. Nagy különbségek lehetnek a kikelési arányban: a jó minőségű mag esetén majd minden szemből növény lesz. A magonc erősebb, ellenállóbb. A jó fajta növény kibír sokmindent: időjárást, kártevőket, betegséget. A termés is ízesebb lehet. Próbáljunk ki időnként egy-egy jobb magot, hogy lássuk, megéri-e.

'másik mag' ReinSaat mag (Ferenc Tender paprika)

Mindkét ládába ugyanannyi mag került...