A legtöbb kert nagyon is természetellenes, főleg a veteményesek. Legalábbis a hagyományosak. Hogy miért? A természetben egy dolgot sohasem lehet látni: a földet. Ha mégis látjuk, olyan helyen járunk, ahol nem terem meg semmi. Ahol kicsit is termékeny a talaj, azt meghódítják a növények: vagy az aljnövényzet tör elő, vagy a fák lombja dominál. Mármint az avar. A termőtalaj nagyon szégyenlős. Ha lecsupaszítjuk, igyekszik rögtön eltakarni magát.

 

 

Ha megfigyelünk egy elhanyagolt területet, ott nincs kihasználatlan rész. Minden egyes foltot benőnek a növények, versenyeznek egymással, egyik kiszorítja a másikat. A kertünkben féltve nevelgetett növényeink aligha nyerhetnek maguktól az őshonos, szívós gyomokkal szemben, ezért segítünk nekik. Gyomlálunk, kapálunk (ugye, nem gyomirózunk?), holott megkönnyíthetnénk saját dolgunkat, ha nem hagynánk csupaszon a talajt. A talajtakarásnak más előnye is van: ha jól választjuk meg az anyagát, táplálhatjuk, védhetjük vele a növényeinket. Ráadásul a talaj is nehezebben szárad ki, így spórolhatunk a locsolással.

 

De mivel takarjunk? A lehetőségek sora igen hosszú. Először is használhatunk élő növényeket talajtakarásra: paradicsom mellé körömvirágot (ez erős illatával megzavarja a kártevőket), egyéb helyekre spenótot, salátát (ők elég igénytelenek, jól fejlődik mellettük bármilyen növény). Takarhatunk kitépett gazzal is, csak időben tépjük ki, ne legyenek rajta érett magok. A fűnyesedék is kiváló erre a célra, ha csínján bánunk vele (ha túl sokat terítünk, rothadni kezd). A paradicsomlevelek, retek, répa zöldje is mehet egyszerűen a talajra, majd lebomlik.  Eper alá klasszikusnak számít a szalma, ez védi a szürkepenésztől és a kosztól. Málna alá ideális a fenyőmulcs: nálunk ez nagyon bevált, ugyanis a málnabokrok a mulccsal takart évelőágyásokban laknak. A legfontosabb a komposzt, bármikor teríthetjük, a bedolgozását pedig rábízhatjuk a földigilisztákra. Aki nem kíván ásni, mindenképpen terítsen a földjére sok-sok komposztot! Használható még: kavics, papír, fólia, gyógynövények lekaszálva, stb.

 

Te mivel takarsz?