Ha az ember árulni kezd valamit, ki is próbálja. Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert a saját igényem adta az ötletet az értékesített áruk köréhez. Én magam szerettem volna biokiskertet, és mivel nehezen találtam hozzávalókat, úgy döntöttem, felkutatom őket és megosztom mindenkivel. Izgatottan próbálgattam a termékeket, lassan látom az eredményt is. Nézzük először a bio vetőmagokat!

 

Nagyon kicsi a kertem, ezért inkább a különleges fajtákból vetettem-ültettem, hogy igazán frissen élvezhessük kedvenc ínyencségeinket. A ReinSaat bio vetőmagokból szemezgettem, és a következőkre jutottam:

  • Kimagasló a kikelési arányuk. Nem kell jóval többet vetni belőlük, mint amire szükség van, mert utána nem tudjuk, mit kezdjünk velük. A paradicsomot pl. szemenként vetettem kis lebomló cserepekbe és mind kikelt. Egy régebbi írásomban tettem fel képet anyósom paprikapalántáiról, érdemes megnézni a különbséget.

  • Tényleg különlegesek a növények. Mind olyan fajta, amilyennel még nem találkoztam máshol. Ez okoz néha meglepetést, pl. a cukorborsóm már lassan eléri az egy méteres magasságot, a retek lombja meglepően kicsi, pedig a gumók már nagyok. Élő lóbabot még nem is láttam, de nagyon szép növény.

  • Ízre még csak a retekről tudok nyilatkozni, az nagyon finom. A tépősaláta is szedhető már, sőt a mángold nagyobb leveleit is fel lehet lassan használni: megírom, milyen lett.

  • Függőséget okoz: ahogy látom, hogy fejlődnek a szebbnél szebb növények, egyre inkább szemezek a készlettel, találgatom, hová ültethetnék még valamit. Legszívesebben mindent kipróbálnék, csak ahhoz az enyémnél jóval nagyobb kert kellene.

 

Egy kis adalék: volt olyan mag, amihez használtam Natur Biokal 01-et magcsávázó szerként, és volt, amihez nem. Amihez használtam, gyorsabban kelt ki, a növények egyszerre bújtak ki a föld alól, ráadásul mind egy szálig kikelt. Amihez nem, ott nagyobb volt a szórás a kikelés idejében és akadt egy-két mag, amiből nem lett növény (így is nagyon kevés, de azért akadt).

 

     

 Cukorborsó

 Salottahagyma  Mángold  Koriander

A képeket én készítettem a saját kertemben.