A kedvenc termékem a Biokál 01 (és a tápkocka is, na meg a vetőmagok persze, de ez!). Egy jó darab gyepet sikerült megmenteni a segítségével, ami nagyon nagy szó. Korábban már írtam, hogy a téli hótakaró alatt, megtámadta a hópenész. Főleg azon a részen, ahová a járdáról ellapátolt hó került. Tavasszal olyan rettenetesen nézett ki, hogy az hittük, vége. Lehet újra telepíteni. Ami nagyon kellemetlen, mert pont az a rész döglődött, amit elég sokat használunk: ott egy újratelepítés nagyon macerás lett volna. A gyógymód a következő volt: szellőztetés, Biokal 05 (a turbózott komposztbomba) kiszórása a fű közé, és permetezés Biokal 01 nevű szerrel. Eleinte hetente permeteztük, aztán kéthetente, most már csak ha eszünkbe jut. Mostanában eszünkbe fog, mert a járda melletti rész szeret kiszáradni, kicsit turbózni kell rajta.

 

Használtam még:

  • Magcsávázásra: hamarabb keltek ki az ebbe áztatott magok, ráadásul szinte mind. És egyszerre.

  • Palántaerősítésre: szépek voltak a palánták, megúsztuk a palántadőlést. A saláta mondjuk nem volt szép, de arról az tehet, hogy leesett a földre és kiborult. Ahhoz képest szép, és már esszük is.

  • Permetezésre: a tavaszi lemosó permetezést ezzel végeztük. A fáink egészségesek, a barackfa legyőzte a tafrinás fertőzést (tavaly nem úszta meg), tele vannak terméssel. A barackfán egész sok a termés, pedig nincs két éve, hogy ültettük. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kertben álló ősöreg kajszi is sokat terem idén (tavaly nem termett, előtte volt rajta vagy öt szem). A fákat most már a 02-vel permetezzük.

  • Permetezésre 2: a zöldségeket és a dísznövényeket továbbra is ezzel permetezzük. Nagyon szépek, zöldek, erősek, egészségesek. Sokáig virágzanak.

  • Szobanövény rehabilitációra: a benti növényekkel sajnos kevésbé vagyok gondoskodó (és akkor még nagyon finoman fogalmaztam). Rengeteget sikerült már kiirtanom, csak a legjobbak maradhattak. Mióta legalább a permetből részesülnek, nagyon szép eredményeim vannak: sikerült újra virágzásra bírnom az orchideát (egyéb táp nélkül), a banánfáimnak gyönyörű, sötétzöld levelei nőttek a régi sárgás helyett, növekedésnek indultak a stagnálók, és nem fittyednek le olyan hamar, ha esetleg elfelejtem megöntözni őket.

 

Megjegyzés: a terméknek elég sajátos az illata a benne lévő gyógyvíznek köszönhetően (ld. még: büdös), de a szag még zárt térben is hamar elillan. Kint csak addig érződik, amíg permetezel vele. Nálunk még a gyerek is permetezik néha…

Kedves vásárlóim, kinek mi a tapasztalata?

 

A képeket én készítettem, saját biokiskertemben.