Ki fogadta meg (ismét), hogy mostantól egészségesen fog élni? Nem tunyul a gép előtt, rendeseket eszik, alszik eleget, stb. Persze a karácsonyi bejglimérgezés és eszem-iszom után nagyon kívánatosnak tűnik a fitt életmód, csak aztán jönnek a hétköznapok… Szerencsére az egészséges ételek kategóriába sokminden belefér. Tapasztalatom szerint ha jók az alapanyagok, nagyon egyszerűen lehet olyan ételeket rittyenteni belőlük, amik ugyan egészségesek, de megnyaljuk utána mind a tíz ujjunkat. Igazi olasz receptek között találni ilyen ételeket: alig néhány hozzávaló, néha még főzni sem kell és máris kész a remek étel.

 

A kulcs a jó alapanyag. Na igen, itt néha azért bajban vagyok. A húsokkal, sajtokkal (pl. mozarella) és igen, a zöldségekkel és gyümölcsökkel is. A karalábé nem elég zsenge, a borsó nem elég édes, a padlizsán és a cukkini nem elég feszes, paradicsomon érződik, hogy nem napon érett. Néha persze ki lehet fogni egy-egy jó napot a zöldségesnél, de nem lehet rá számítani. Tavaly nem sikerült igazán jó sárgabarackot, körtét, szőlőt ennem. A gyerekek nem kértek a vásárolt szederből, málnából, de összevesztek azon a három szemen, ami a frissen ültetett tövön érett.

 

Ilyenkor örülök, hogy van végre kertünk: ha húst és sajtot nem is, de legalább zöldséget és némi gyümölcsöt tudunk termelni. A fogadalmakat ugyan nem szeretem, mert csak lelkiismeretfurdalást okoznak, amikor megszegem őket, de tervem rengeteg van. Tervezem a kertet, keresem a hozzávalókat. Néha már alig várom a tavaszt, de azért ez is jó időszak. Szeretek tervezni. Tavaszra már összeáll a kép, és jön a megvalósítás. Ki tart velem?