Lelkes kezdőként elvetettem a répát, petrezselymet. Bőven szórtam magot a barázdába, hogy biztosan kikeljen. Ki is kelt, ritkítanom kellett volna. Na, azt a munkát nem nekem találták ki! Az egy dolog, hogy görnyedni kell az ágyás fölött: aki kertészkedik, kibírja. A problémám az volt, hogy nem tudtam úgy kihúzni egy palántát, hogy öt másik ne jött volna vele. Attól tartottam, ha rendesen akarok ritkítani, kb. fél méterenként marad egy répám.

 

Ha el akarjuk kerülni ezt a munkát (még annak is érdekes lehet, aki profin ritkít), használjunk vetőszalagot! A vetőszalag tulajdonképpen egy papírcsík, amelyre megfelelő távolságban vannak ráragasztva a magok. A papír elrothad, a palánták pedig olyan szabályosan nőnek majd, hogy öröm nézni.

 

Egyre több helyen lehet kapni vetőszalagot, de akkor se keseredjünk el, ha a kiválasztott zöldség magja (pl. a bio vetőmagok) nem kapható ebben a formában. A vetőszalag elkészítése nagyon egyszerű: vágjunk 2,5 cm-es csíkokat sima papírból, esetleg újságpapírból. Ragasztónak híg csirizt használjunk; keverjünk össze lisztet és vizet, amíg húsleves állagú nem lesz. A papírra kis festőecsettel tegyünk pöttyöket egymástól megfelelő távolságba, majd óvatosan helyezzük a magokat a papírra. Ha megszáradt, vethetünk is. Talán ez is pepecs munkának tűnik, de mégis kényelmesebb egy asztalnál egyenes derékkal dolgozni, mint hajlongani.