Európában és a világon egyre nagyobb teret kap az ökológiai gazdálkodás. Sajnos még nem ez a meghatározó, de hatalmas ütemben fejlődik. Az EU tagországok programokat indítanak annak érdekében, hogy az ökológiai módszerekkel művelt terület nagyságát növeljék. Nálunk egy időre megfeledkeztek erről a célról, így a növekedés előbb csökkenésbe, majd stagnálásba csapott át. Mi történt?

 

Magyarországon még mindig sokan „úri huncutságnak” tartják a biogazdálkodásból származó élelmiszereket. Szerencsére a trend változik, a kereslet lassan nő. A mezőgazdaságnak is követnie kéne. 1998 és 2004 között el is indult a változás: 22 ezer ha-ról 133 ezer ha-ra nőtt az öklógiai módszerekkel művelt terület (forrás: Biokultúra, 2009/4). Aztán csökkenni kezdett. Páran kiszálltak és senki sem szállt be. A mezőgazdaság nagyon támogatásigényes terület, a rendelkezésre álló összeget azonban mások, másra kapták. Elképesztő módon szembementük a világgal: sikerült csökkenést elérnünk egy mindenhol dinamikusan fejlődő ágazatban (az Unióban 2004 és 2007 között közel 20 százalékkal nőtt az ily módon művelt terület nagysága).

 

2009 óta ismét pályázhatnak támogatásra az átállást vállalók. Ez nagyon fontos időszak: a módszerek már biok, de a termék még nem (az ára sem), támogatás nélkül nehéz átvészelni. Talán lassan átalakítják a támogatási rendszert is, és több jut arra, ami fontos: egészséges, jó minőségű termékek előállítására, ami nem mellékesen még fenntarthatóvá is teszi a mezőgazdaságot. 2013-ra 300 ezer ha a cél, 2009-ben kicsit több mint 120 ezernél jártunk. Sikerülni fog? Remélem.