A gazt, gyomnövényeket senki sem szereti a kertjében látni. Sokat kell hajlongani, hogy megszabaduljunk tőlük, már ha nem akarunk gyomirtót bevetni. Most azonban egy érdekes cikkre bukkantan a Biokultúra újság idei első számában. Nem is annyira a cikk fogott meg, hanem a néhány soros előszava arról, hogy a gyom nem feltétlenül maga a megtestesült gonosz. (A továbbiakban a szántóföldi mechanikus gyomirtásról esik szó benne).

 

Először is relatív, hogy mit nevezünk gyomnak. Egy napraforgó a búzatáblában gyom, a napraforgók között kultúrnövény. Nálunk pl. tulipánok bújnak elő a fű alól és kiirthatatlan az egyébként gyógynövénynek minősülő vérehulló fecskefű. A cikk azonban a gyomok pozitív hatásaira is rávilágít.

 

A gyomnövények kitűnő zöldtrágya növények és komposzt alapanyagok lehetnek. A gyökereik által kiválasztott anyagok gazdagítják a talajt, javítják annak szerkezetét. Bizonyos gyomok kifejezetten jót tesznek a kultúrnövényeknek, pl. a konkoly a búzának.

 

Emellett elősegítik a biológiai sokféleséget azzal, hogy táplálékot nyújtanak rovarok hadának. Ezek közül néhány kártevő, ami addig sem a féltett növényeinket falja, de akadnak köztük ragadozók és paraziták is. Ezek a rovarok ráadásul vonzani fognak egyéb hasznos rovarokat és madarakat. Szántóföldön a gyomsávok segíthetnek a kártevők elleni védekezésben, kiskertben egy gyomos, eldugott sarok lehet a rovarok, hernyók otthona (így elősegítve a madaras-pillangós kert létrehozását).

 

Végül hozzáértők számára a gyomok indikátornövények is, amelyek pontosan jelzik a talaj állapotát, kémhatását, tápanyagtartalmát. A nagy csalán pl. magas nitrogéntartalmú, üde talajt jelez, a pitypang inkább nitrogénhiányt. A csarab és a kúszóboglárka savanyú talajon él, a bárányparéj lúgos talajra utal. A moha jelenléte árnyékot és magas nedvességtartalmat jelez.

 

Hajlongás, kapálás közben gondoljunk majd a fentiekre, hátha akkor nem utáljuk majd annyira a gyomokat. Vigyázzunk azonban arra, hogy még magzás előtt szabaduljunk meg a gyomoktól, különben túlzottan elszaporodnak.