Már gyerekként feltűnt, hogy a tyúkok nem mindent esznek szívesen, amit bedugdostam nekik. Pár dologért viszont meg voltak őrülve, ezek közé tartozott a giliszta és a tyúkhúr (stellaria media, bár akkor ezt még nem tudtam). A tyúkhúrral való etetésnek mindenki örült, a tyúkok is, és gazdájuk (nagymamám) is, mivel így rendszeresen gyomláltuk a kertet. Mi, gyerekek is örültünk, mert a tyúketetés jó móka, sokáig el lehet vele szórakozni. A tyúkhúr ennél azonban lényegesen többet tud.

 

Először is kitűnő jelzőnövény. Ahol tyúkhúros a kert, ott a talaj gazdag tápanyagokban, nitrogénben, nedvességben. Ha megtisztítottuk, ideális helye lesz a veteményesnek. A tyúkhúrral ugyan továbbra is találkozni fogunk, mivel a magjai akár 25 évig is megőrizhetik csíraképességüket. Én mondjuk szeretem, mert könnyű gyomlálni és nem enged más gazt kinőni.

 

stellaria mediaHa viszont bátrak vagyunk, nyugodtan essünk neki, és faljuk fel a friss, virágzó egyedeket (vigyázzunk, csak a fehér virágúakat együk, mert a színes valami más lesz, ami viszont mérgező). Saláta- és gyógynövény, rengeteg pozitív hatással. Sok betegség ellen segíthet, tisztító, méregtelenítő hatása van, javítja az anyagcserét, diabétesz esetén segít a vércukorszint alacsonyan tartásában. Használhatjuk köszvény, rheuma, sérülések esetén is. Én még nem ettem, de állítólag az íze is jó. Ehetjük salátába keverve, levesnek, főzeléknek, szárítva pedig fűszerként használhatjuk. Holnap keresek és kipróbálom!