Örömmel olvastam, hogy egyre többen kertészkedünk. A Napi Gazdaság szerint egyre nagyobb divat a konyhakert, sőt, nem is kell kert, a teraszon is megtermeljük a betevő zöldség-gyümölcs egy részét. Végre egy normális divat! Van, ahol arról számolnak be, hogy egyre kevesebb az eladó hétvégi telek, mert ismét termelnek rajtuk. A piacokon és a kertészetekben jóval több palánta fogy, a kis kiszerelésű vetőmagok és dughagymák forgalma is jócskán megnőtt. Üröm az örömben, hogy a növényvédőszerek forgalma is megduplázódott – remélem, ez azért változni fog, és egyre inkább az ökológiai gazdálkodásban is használható szereket keresik majd.

 

Ha egy erkély nem is elég mindenre, finom falatokkal egészíthetjük ki onnan is a zöldség- és fűszernövény fogyasztásunkat. Ha egy kis konyhakertet okosan vetünk be, már érezhető a megtakarítás. Ha biokertünk van és a biozöldség áraihoz viszonyítunk, még jobban járunk. Egy nagyobb (min. 100 négyzetméteres) kertben pedig egy négytagú család teljes zöldségszükséglete megtermelhető. Jól hangzik, ugye?

 

És akkor még nem is beszéltünk a sikerélményről, amikor főzés, evés előtt csak a kertbe kell kimenni szemezgetni. A saját, frissen leszedett termés ízéről nem is beszélve. Ha pedig a hírekben halljuk, hány zöldségszállítmány volt már megint ezzel-azzal szennyezett… Az ember tényleg kedvet kap a kertészkedéshez!

 

Egy kis kedvcsináló Jamie Olivertől:

 

A saláta összetevői: édeskömény (gumóskömény), cékla, répa, retek, a végén bazsalikom, édeskömény zöldje – ezeket a répa kivételével még mind elvethetjük. Répa helyett esetleg vethetünk tarlórépát.