...és cselezd ki a kártevőket! Ha a korai és a késői zöldségfajtákból válogatsz, jó eséllyel elkerülöd a fajtát kedvelő zabagépek támadását. A természet ugyanis igen bölcs, akkor rajzanak a kártevők és terjednek a gombás fertőzések, amikor sok a tápanyag, azaz a célcsoportjuk még finom zsenge.

 

A korai fajták előnye, hogy mire jönnek a kártevők, megerősödik a növény, és úgy már nem is eszik annyira. Vagy ha belekóstolnak is, a növényed nem pusztul bele, simán kibírja (főleg a meztelen csigák veszélyesek, de az erősebb növényt már békén hagyják). Ugyanez a helyzet a betegségekkel is: mire megfertőződne, már szinte le/fel is szedheted. További előny, hogy sokkal előbb ehetsz jót, mint eddig. Hátránya, hogy vagy te bíbelődsz a palántaneveléssel, vagy venned kell. Legjobb, ha van bejáratott, megbízható palántaárusod, aki ráadásul sok fajtát árul.

 

Késői fajták: ha voltak korai fajtáid, ültess későit is, mert hamar felszabadul az ágyásod. Azt pedig nem jó csupaszon hagyni, mert nincs lehangolóbb, mint a semmit gazolni. Mire ezeket kiülteted, már lecseng a kártevők rohama, így sok egészséges zöldséggel vághatsz neki a télnek. Vigyázat, itt is palántázni a legjobb, különben előfordulhat, hogy nem érik be időben a termés!

 

A módszer további előnye, hogy így gyakorlatilag megdupláztad a kerted. Ha neked is zsebkendőnyi a veteményesed, érdemes így csinálni. Az ilyesfajta taktikát azonban jól meg kell tervezni, hogy folyamatosan kihasználhasd a kerted. Amire még ügyelni kell: jegyezd meg, hová ültettél káposztát, paradicsomot, és jó ideig ne ültesd őket ugyanoda (tehát korai káposzta helyére ne ültess későit).